Foto:Shutterstock
Možete ih peći s maslinovim uljem i začinima, dodavati u supe ili salate. Iako je važno imati raznovrsnu ishranu kako biste unijeli širok spektar hranljivih materija, ako redovno jedete špargle, to može da koristi vašem zdravlju — i kratkoročno i dugoročno. Nutricionistkinja Keli Džons upozorava da bi osobe koje uzimaju ljekove za razređivanje krvi trebalo da se posavjetuju s ljekarom prije nego što povećaju unos špargli, jer u većim količinama mogu uticati na dejstvo nekih ljekova.
Kako špargle utiču na zdravlje?
Poboljšavaju varenje
Špargle su bogate vlaknima, a nutricionistkinja Stejsi Roberts-Dejvis objašnjava da sadrže inulin — prebiotik koji hrani dobre bakterije u crijevima. Na taj način podstiču zdravo varenje, smanjuju nadimanje i poboljšavaju redovnost stolice, piše “Parejd” (Parade).
Podižu nivo energije
Iako nisu bogat izvor proteina, špargle sadrže B-vitamine poput tijamina, riboflavina i B6, koji učestvuju u pretvaranju hrane u energiju. Vlakna takođe pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.
Pomažu pri mršavljenju
“Odlične su za regulisanje tjelesne težine jer su niskokalorične i bogate vlaknima, što doprinosi dužem osjećaju sitosti”, kaže nutricionistkinja Alison Brigam. Jedna porcija ima samo 28 kalorija, a može vam pomoći da duže ostanete siti.
Čuvaju vid
“Špargle su izvrstan izvor vitamina A u obliku beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u retinol – ključan za dobar vid, uključujući noćni vid i percepciju boja”, objašnjava Keli Džons.
Štite od hroničnih bolesti
Zahvaljujući antioksidansima i vlaknima, špargle smanjuju upalne procese u tijelu i podržavaju zdravu crijevnu floru, što može pomoći u prevenciji bolesti poput dijabetesa, autoimunih poremećaja i problema sa mentalnim zdravljem.
Izvor:DAN