Da li je neobični asteroid u stvari vanzemaljska sonda?

Radio Titograd

13.12.2017, 00:00h

2 min

Izgledom koji do sada nije viđen u našoj galaksiji, asteroid Oumuamua privukao je pažnju astronoma do te mere da pojedini sumnjaju da je u pitanju sonda neke vanzemaljske civilizacije.

Stručnjaci su spremni – „lov za uljezom“ u našoj galaksiji može da počne!

Tim astronoma koje predvodi ruski milioner Jurij Milner u okviru svog, 100 miliona dolara vrednog projekta „Brejktru lisn” (Breakthrough Listen), pokrenutog u saradnji sa čuvenim fizičarom Stivenom Hokingom, istražiće asteroid tokom ove nedelje, pre nego što izađe iz dometa zemaljskih teleskopa.

Animacija kretanja asteroida Oumuamua kroz našu galaksiju

To podrazumeva potragu za radio-signalima, jer misteriozni posetilac „može biti i vanzemaljski svemirski brod“.

Koristiće, kao i do sada, veliki radio-teleskop u Grin Benku, u Zapadnoj Virdžiniji.

Sve je počelo prošle nedelje kada je Milner primio mejl sa procenom jednog od vodećih naučnika u njegovoj misiji pronalaženja drugih oblika inteligentnog života u univerzumu.

„Što više proučavam ovaj objekat, sve mi čudnije izgleda i tera me da se pitam da nije veštački napravljena sonda u pitanju, poslata od strane druge civilizacije“, napisao je u svom elektronskom pismu profesor Avi Leb, inače šef Odseka za astronomiju na „Harvardu“.

Leb smatra da je ova specifično izdužena svemirska stena isuviše čudna za običan asteroid, a sa druge strane po obliku idealna za brod koji leti između zvezdanih sistema.

Istraživači koji rade mogućnostima transporta na velike daljine još ranije su sugerisali da je oblik cigarete ili igle najidealniji za međugalaktički svemirski brod, jer minimalizuje otpor i moguće oštećivanje od strane interstelarnih gasova i prašine.

Oumuamua je od nas sada udaljen dva puta više nego što je Zemlja udaljena od Sunca, ali to ne umanjuje mogućnosti ogromnog radio-teleskoma iz Zapadne Virdžinije da pokupi i najmanji signal.

Ovakav asteroid nije viđen do sad

Asteroid u obliku cigare, prvobitno nazvan A/2017 U1, kasnije Oumuamua (na havajskom „glasnik izdaleka“), prošao je pored Zemlje prošlog meseca i prvi je međugalaktički objekat viđen u našem solarnom sistemu.

Crvenkaste je boje i prvi put je uočen 18. oktobra. Kreće se brzinom od 44 kilometra u sekundi, trenutno od Sunca i Zemlje ka granicama Mlečnog puta.

Dužina mu je oko 400 metara a širina 10 puta manja, što je razmera koja nikada do sada nije uočena kod bilo kojeg asteroida ili komete u našem solarnom sistemu

izvor: RTS 

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 11:17h

Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 10:54h

Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 10:51h

Skip to content