UN: Operacija u Rafi mogla bi da preraste u pokolj; Huti prijete da će proširiti napade na Sredozemno more

Radio Titograd

04.05.2024, 07:47h

< 1 min

Foto:Guliver

 

Direktor CIA stigao je u Kairo na razgovore o primirju između Izraela i Hamasa. Vođa Hamasa Ismail Hanije potvrdio je pozitivan duh grupe u proučavanju predloga o prekidu vatre. Izrael je dao Hamasu rok od sedam dana da pristane na primirje, prijeteći da će u suprotnom započeti kopnenu ofanzivu na Rafu, gdje se nalazi oko milion i po Palestinaca. UN upozorava da bi operacija u Rafi mogla da preraste u pokolj. Huti prijete da će proširiti napade na Sredozemno more.

Čeka se ishod razgovora o primirju

Dok se čeka ishod razgovora o najnovijem predlogu o prekidu vatre i taocima, Izrael nastavlja akcije širom Pojasa Gaze.

Izrael je navodno dao Hamasu rok od sedam dana da pristane na primirje, prijeteći da će u suprotnom započeti kopnenu ofanzivu na Rafu, gdje se nalazi oko milion i po Palestinaca.

Reagovale su UN i upozorile da bi izraelski upad u Rafu ugrozio živote stotina hiljada stanovnika Gaze i da bi bio nevjerovatan udarac za humanitarne operacije u cijeloj enklavi.

Najmanje 34.622 Palestinca su ubijena, a 77.867 je povrijeđeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Došlo je i do nove razmjene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelska vojska je saopštila da su njeni borbeni avioni napali položaje i infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanu, odgovarajući na granatiranje sjevernog Izraela koje izvodi ta organizacija.

Oglasili su se i Huti, zaprijetili su da će napade na brodove koji plove za Izrael proširiti i na Sredozemno more, nakon višemjesečnih napada na brodove u Crvenom moru.

Propalestinski studentski protesti nastavljeni su u SAD i na evropskim univerzitetima – u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Njemačkoj i Francuskoj.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content