Rusija upozorava Evropu: Odmazda je spremna, biće bolna

Radio Titograd

23.04.2024, 11:47h

2 min

Foto:Shutterstock

 

Saveznica ruskog predsjednika Vladimira Putina, Valentina Matvijenko, upozorila je Evropu da je Rusija već napisala zakon za odmazdu ako Zapad zaplijeni gotovo 300 milijardi dolara ruske imovine i iskoristi je za pomoć Ukrajini.

Nakon što je predsjednik Vladimir Putin poslao vojsku u Ukrajinu 2022, Sjedinjene Države i njene saveznice zabranile su transakcije s ruskom Centralnom bankom i Ministarstvom finansija, blokirajući oko 300 milijardi dolara ruske imovine na Zapadu.

Najviši zvaničnici u Sjedinjenim Državama žele da zaplijene imovinu kako bi pomogli Ukrajini, iako su neki bankari i evropski predstavnici zabrinuti da bi takvo uzimanje imovine stvorilo opasan presedan.

Američki Predstavnički dom usvojio je u subotu zakons odredbom koja omogućava zapljenu ruske imovine, ali lavovski dio ruske imovine nije u SAD, nego u Evropi.

– Imamo pripremljen odgovor – izjavila je predsjednica ruskog gornjeg doma parlamenta Valentina Matvijenko, a prenosi državna novinska agencija RIA.

– Imamo nacrt zakona s mjerama odmazde koji smo spremni da odmah razmotrimo, a Evropljani će izgubiti više od nas – rekla je Matvijenko, koja je članica moćnog ruskog Savjeta bezbjednosti.

Matvijenko nije precizirala kakav će biti odgovor na uzimanje ruske imovine o čemu se još raspravlja na Zapadu.

Jedna opcija o kojoj Zapad raspravlja je da se zaplijeni prihod od imovine bez uzimanja same imovine.

Kremlj optužuje Zapad da vodi ekonomski rat

Putin kaže da je Zapad pokrenuo ekonomski rat protiv Rusije, tvrdeći pri tom da je ruska privreda, koja je porasla 3,6 odsto prošle godine, otporna na zapadne sankcije koje je trebalo da zaustave rusku trgovinu.

Kremlj je u više navrata rekao da bi bilo kakva zapljena njegove imovine bila u suprotnosti s načelima slobodnog tržišta koje Zapad proklamuje, i da bi potkopala povjerenje u američki dolar i euro, istovremeno odvraćajući globalna ulaganja i potkopavajući povjerenje u zapadne centralne banke.

Rusija je rekla da će osporiti svaku konfiskaciju svoje imovine na sudu.

Neki ruski zvaničnici su sugerisali da bi, ako se ruska imovina zaplijeni, imovina stranih ulagača blokiranana posebnim računima u Rusiji mogla da doživi istu sudbinu.

Nije jasno koliko je tačno novca na tim računima.

Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je u ponedjeljak da Rusija ima osnova da zaplijeni zapadnu imovinu nakon usvajanja zakona u američkom Kongresu.

Volodin je rekao da je od 280 milijardi dolara ruske imovine zamrznute u inostranstvu, samo pet do šest milijardi dolara u Sjedinjenim Državama, dok je oko 210 milijardi eura u Evropskoj uniji.

 

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content