Putin pozvao Bliski istok da se suzdrži od novih sukoba

Radio Titograd

16.04.2024, 18:57h

< 1 min

FOTO-GULIVER

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je sve strane na Bliskom istoku da se suzdrže od poteza koji bi izazvali novi sukob, a koji bi imao katastrofalne posljedice, saopštio je Kremlj.

Putin, koji je ojačao veze s Iranom otkako je poslao ruske trupe u Ukrajinu 2022. godine, telefonski je razgovarao s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem o iranskom napadu na Izrael, koji je Kremlj nazvao “mjerama odmazde”.

Iran je u subotu uveče lansirao bespilotne letjelice i projektile na Izrael u znak odmazde za izraelski napad na njegov konzulat u Siriji, 1. aprila, u kome je ubijeno sedam pripadnika Islamske revolucionarne garde, uključujući dva zapovjednika.

Iran za taj napad odgovornim smatra Izrael, koji ipak umiješanost u taj incident nije potvrdio, ali ni demantovao, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Putin je u prvom javnom komentaru iranskog napada na Izrael kazao da je glavni uzrok trenutne nestabilnosti na Bliskom istoku “neriješeni sukob između Palestinaca i Izraela”.

Kremlj je saopštio da se Putin nada da će sve strane pokazati suzdržanost i spriječiti novu rundu sukoba.

Raisi je, kako se navodi u saopštenju, kazao da su akcije Irana bile ograničene prirode i da “Teheran nije zainteresovan za daljnju eskalaciju napetosti”.

Putin i Raisi su potvrdili stavove Rusije i Irana da je potreban trenutni prekid sukoba u Pojasu Gaze, kao i rješavanje teške humanitarne situacije i stvaranje uslova za političko i diplomatsko rješenje krize.

Izvor:Mina

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content