Knežević: Nakon prijateljskog ubjeđivanja sa Spajićem, poslanici PES-a potpisali rezoluciju o genocidu u Jasenovcu

Radio Titograd

18.05.2024, 15:15h

< 1 min

Parlamentarna većina, bez poslanika albanskih stranaka, sinoć je uputila skupštini predlog rezolucije o osudi genocida u Jasenovcu. Kako je došlo do podrške poslanika PES-a tom dokumentu koji prijeti da izazove tenzije u odnosima sa Hrvatskom, za TV Prva govorio je jutros lider DNP-a Milan Knežević:

“Mi smo imali sastanak sa premijerom Spajićem i dogovorili smo se da PES, odnosno njihov poslanički klub, podnese tu rezoluciju. Oni su u srijedu podnijeli tu rezoluciju, odnosno poslali su nam predmete rezolucije, ali su u četvrtak odustali da je potpišu zato što je Hrvatska uputila protestnu notu. Juče je bio zadnji rok, odnosno onaj poziv koji sam ja uputio Spajiću i PES je tražio dodatno vrijeme da se konsultuje sa Hrvatskom.

Crna Gora se uopšte nije konsultovala sa Srbijom oko rezolucije o Srebrenici. Međutim, nakon razgovora sa premijerom Spajićem i jednog prijateljskog ubjeđivanja, poslanici PES-a su potpisali svoju rezoluciju o genocidu u Jasenovću. Mi smo takođe stavili potpise na tu rezoluciju i ona se juče našla u Skupštinskoj proceduri i očekujem da ćemo odmah nakon 22. maja ući u proceduru njenog uvrštavanja u dnevi red i njenog izglasavanja”, rekao je Knežević.

Knežević je time potvrdio navode Pobjede da su on i Mandić poručili Spajiću da će ako njegovi poslanici ne predaju rezoluciju o Jasenovcu, Vlada Crne Gore će biti potpuno blokirana. Na Spajićev pokušaj da odgodi odluku – pričom da još ne postoji konačan tekst rezolucije i da su potrebne dodatne konsultacije sa Zagrebom zbog mogućnosti da Hrvatska ospori dobijanje IBAR-a u junu – Knežević i Mandić nijesu reagovali, piše Pobjeda.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 17:21h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 13:07h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 12:52h

Skip to content