Pentagon potrošio 22 miliona dolara na istraživanje NLO

Radio Titograd

18.12.2017, 00:00h

3 min

„Njujork tajms“ je došao do dokumenata i ugovora koji pokazuju da je Pentagon uz dozvolu američkog Kongresa u periodu od 2008. do 2011. godine potrošio nešto malo manje od 22 miliona dolara na Program identifikacije napredne pretnje iz vazdušno-kosmičkog prostora koji je obuhvatao istraživanje i procenu pretnje koju predstavljaju neidentifikovani leteći objekti (NLO).

„U godišnjim budžetima Ministarstva odbrane (SAD) od po 600 milijardi dolara, 22 miliona dolara potrošena na Program identifikacije napredne pretnje iz vazdušno-kosmičkog prostora bilo je skoro nemoguće uočiti. Upravo to je Pentagon i želeo“, navodi ovaj list.

Njujork tajms piše da je na čelu programa bio zvaničnik američke vojne obaveštajne službe Luis Elizondo, čija je kancelarija na petom spratu Prstena C duboko u zgradi Pentagona.

Navodi se da Ministarstvo odbrane SAD nikada ranije nije priznalo postojanje programa, a sada tvrdi da je on ugašen 2012. godine.

Međutim, oni koji podržavaju rad ovog programa navode da, iako je Pentagon tada prestao da ga finansira, on i dalje nastavlja da funkcioniše.

Prema tvrdnjama sagovornika Njujork tajmsa, tokom poslednjih pet godina su zvaničnici uključeni u program nastavili s istraživanjem slučaja koje su im predstavili pripadnmici službe, uporedo obavljajući i ostale dužnosti koje imaju u američkom Ministarstvu odbrane.

Navodi se da je ovaj tajnoviti program, čiji su delovi i zavedeni kao tajni, započet 2007. godine i da je u početku u velikoj meri finansije dobijao na osnovu zahteva ove godine penzionisanog senatora iz Nevade Harija Rida, koji je od 2005. do 2017. bio na čelu predstavnika Demokratske partije u Senatu, poznatom po dugogodišnjem interesovanju za svemirske fenomene.

Njujork tajms navodi da je većina novca išla kompaniji za istraživanje vazdušno-kosmičkog prostora „Bigelou erospejs“ na čijem je čelu milijarder i stari Ridov prijatelj Robert Bigelou, koji trenutno sarađuje sa Nasom.

U emisiji 60 minuta američke televizijske mreže Si-Bi-Es, emitovanoj u maju ove godine, Bigelou je izjavio da je „apsulutno ubeđen“ da vanzemaljci postoje i da su NLO posećivali Zemlju.

Tokom saradnje sa kompanijom Bigeloua čije je sedište u Las Vegasu, program je iznedrio dokumente u kojima se opisuju viđanja letelica za koje se činilo da se kreću izuzetno velikim brzinama, a da pritom naizgled nemaju vidljivi pogon koji ih pokreće, kao i letelice koje su delovale kao da lebde iako se nije videlo šta ih održava u tom stanju.

Navodi se da su zvaničnici programa proučavali video-snimke susreta nepoznatih objekata i američkih vojnih letelica, uključujući i onaj objavljen u avgustu ove godine na kojem se videlo kako su dva borbena aviona „F/A-18F“ Ratne mornarice SAD sa nosača aviona „Nimic“ 2004. kod obale San Dijega jurila ovalni objekat beličaste boje.

„Tu je cela flota njih“, čuje se glas jednog od pilota.

Njujork tajms navodi da je Ministarstvo odbrane SAD odbilo da otkrije gde i kada se desio ovaj incident.

„Na međunarodnom planu, mi smo najzaostalija zemlja u svetu kada je o ovom reč. Naši naučnici se plaše da će biti isključeni iz struke, a naši mediji strahuju da će biti žigosani. Kina i Rusija su mnogo otvorenije i rade na tome zajedno sa ogromnim organizacijama u tim zemljama. Manje zemlje poput Belgije, Francuske, Engleske i južnoameričke zemlje poput Čilea su takođe mnogo otvorenije“, rekao je Bigelou u jednom intervjuu.

Penzionisani senator Rid izjavio je nedavno za Njujork tajms da je ponosan na ovaj program.

„Nije me sramota niti stid niti se kajem što sam to pokrenuo. Mislim da je to bila jedna od dobrih stvari koje sam uradio tokom godina službe u Kongresu. Uradio sam nešto što niko nikada pre nije uradio“, objasnio je Rid.

Njujork tajms navodi da su druga dva bivša senatora koji su bili članovi Podkomiteta za troškove odbrane i podržavala programa preminuli – republikanac sa Aljaske Ted Stivens 2010, a demokrata sa Havaja Danijel K. Inouje umro je 2012. godine.

Susret američkih lovaca i NLO-a

Penzionisan senator Rid je izjavio i da on sam nije znao odakle su ovi NLO došli.

„Ako iko kaže da sada ima odgovore, samo se zavarava. Mi ne znamo“, rekao je Rid i dodao da je „moralo da se krene od nečega“.

Istakao je i da je sastanka sa Stivensom i Inoujeom u vezi sa programom „bio jedan od najlakših koje je ikada imao“.

„Ted Stivens (bivši vojni pilot u misijama iznad Kine tokom Drugog svetskog rata) rekao je da je čekao da to uradi još otkad je bio u Ratnom vazduhoplovstvu“, podsetio se Rid.

Naveo je da mu je tokom sastanka Stivens ispričao kako je njegov avion jednom prilikom kilometrima pratila čudna letelica nepoznatog porekla.

Rid je kazao i da niko od trojice senatora nije želeo javnu debatu u Senatu oko finansiranja programa.

„Ovo je bio takozvani crni novac“, rekao je Rid.

izvor: antena M

Podijeli na:

Magazin, top2

04.06.2023. u 16:13h

Titogradske vijesti, top2

04.06.2023. u 16:00h

Extra +, Titogradske vijesti, top1

04.06.2023. u 15:37h

Titogradske vijesti, top2

04.06.2023. u 12:39h

Skip to content