Na dnu okeana nema ogromnog komada Zemlje, naučnici otkrili zašto

Radio Titograd

03.02.2018, 00:00h

< 1 min

Zemlja nije savršena lopta, što znači da se gravitacioni potencijal na njenoj površini mijenja od mjesta do mjesta, a zavisi od gustine materije koja se nalazi ispod nas. Prirodna uzvišenja ili grebeni u okeanu, na primjer, uzrokuju neznatno lokalno povećanje Zemljine gravitacije, pa se iznad njih može izmjeriti nešto niži nivo vode (geoid).

Naučnici odavno znaju da u jednom dijelu Indijskog okeana nedostaje ogroman dio Zemljine mase, na kojem se nalazi udubljenje od 100 metara.

Stručnjaci već duže vrijeme pokušavaju da otkriju porijeklo ove pojave.

Prema ranijim teorijama, spomenuta depresija posljedica je propadanja gustih i hladnih okeanskih ploča u Zemljin sloj zvani mantl.

“Postojanje ove gravitacijske anomalije jedan je od najizuzetnijih problema u geonauci. Do sada nije postignut naučni konsenzus po pitanju njenog porijekla, ali se smatra da postoji neki ogroman deficit mase u pojasu donjeg mantla koji uzrokuje nedostak Zemljine mase na okeanskom dnu”, navodi profesor Atriji Goš sa Indijskog instituta za nauku.

Ipak, u najnovijoj studiji, objavljenoj u magazinu Geophysical Research Letters, iznosi se nova teorija, prema kojoj je depresija nastala kao posljedica izdizanja vrele materije u donjem pojasu mantla ispod Afrike.

“Naša studija pokazala je da se izvor ove pojave krije u anomaliji manje gustine, koja se prostire na dubini od 300 do 900 kilometara južno od sjeverne oblasti Indijskog okeana. Vreo, plutajući materijal podiže se iz ove zone u pravcu sjeveroistoka, a njegovo kretanje olakšava kretanje indijske tektonske ploče u istom pravcu, što uzrokuje spomenutu anomaliju”, navodi se u istraživanju.

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

14:50h

Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 14:01h

Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 13:07h

Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 13:03h

Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 12:28h

Skip to content