Kamiondžija šokirao:Tajna atomske bombe u tome da ju je lako napraviti

Radio Titograd

29.12.2017, 00:00h

2 min

Kamiondžija, koji nikada nije završio fakultet, Džon Koster Mulen (71) u svom hangaru uspio je da napravi replike dvije atomske bombe koje su krajem Drugog svjetskog rata bačene na Hirošimu i Nagasaki – Dječačića (Little boy) i Debeljka (Fat man), a svoju strast prema ovom oružju razvio je još u osnovnoj školi, kada je i vidio prve slike ovih bombi.

A onda je odlučio da otkrije kako one funkcionišu, te je proveo 25 godina razgovarajući sa stručnjacima iz Projekta Meanhetn, ali i s raznim inženjerima, mehaničarima, pa je i tražio vladine dokumente i sam radio svoje proračune, prenosi Jutarnji list.

U sve to je, kako je rekao, krenuo 1993, a jedna od ideja vodilja bila je raditi replike bombi jer se bližila 50. godišnjica od kada su bačene na Japan. Pritom je mislio da zaradi nešto novca sa strane, prodajući ih zainteresovanima. Naime, već su postojale replike te dvije bombe, ali je bio vrlo nezadovoljan jer su bile napravljene aljkavo. 

– Ja sam perfekcionista. Sve mora da bude onako kako je bilo – rekao je.

I tako je počelo, da bi završilo izradom prave bombe. “Dječačić” se nalazi u muzeju vazduhoplovstva Vendover u Juti, a potpisali su ga svi preživjeli veterani iz 509. združene vazduhoplovne jedinice koja je bacila bombu. Još 2001. postao je počasni član njihove skupine.

Profesor fizike na Univerzitetu u Merilendu Džonpier Paglione pozvao je Mulena da održi predavanje o bombama, tokom kojeg je rekao da ništa nije dobio nezakonito, kao i da mu ništa nije “iscurjelo” u ruke.

– Otkrio sam da su mi sve te informacije pod nosem- istakao je.

A Aleks Velerstajn, istoričar sa Instituta za tehnologiju Stevens, koji je stručnjak za nuklearno oružje, poručio je da je Mulenov rad “ona brošura od 431 stranice zlatni standard”.

– Njegov pogled na to kako su bombe izrađene i kako djeluju je najfascinantniji koji sam dosad vidio – rekao je ovaj istoričar.

I tu, prenosi Jutarnji, negdje počinje problem. Mulen je u svom razgovoru za Njujorker (The New Yorker) da je tajna atomske bombe u tome da ju je lako napraviti.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 20:45h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 17:33h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 16:09h

Titogradske vijesti, top1

28.11.2023. u 16:06h

Skip to content