Dogovoreno: NATO šalje PVO Ukrajini; Zelenski: Potrebno nam minimum sedam sistema “patriot”

Radio Titograd

20.04.2024, 08:17h

2 min

Foto:Guliver

 

U NATO-u je postignut dogovor o slanju sistema PVO u Ukrajinu. Volodimir Zelenski poručuje da je Ukrajini potrebno minimum sedam sistema “patriot” i istakao da Izrael nije bio prepušten da se sam snalazi tokom masovnog iranskog vazdušnog napada u subotu. Tokom jučerašnjeg dana zabilježeni su napadi na region Odese, Dnjepropetrovsku oblast, Krivi Rog. Oboreni su dronovi iznad Belgoroda.

Napad ukrajinske vojske na rusku pograničnu oblast Belgoroda

Dva civila su ubijena tokom noći u ruskoj pograničnoj oblasti Belgorod u napadu ukrajinske bespilotne letjelice, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Ukrajinski napad dronovima zaustavljen je u Smolenskoj oblasti, a usljed pada djelova letjelice došlo je do požara na objektu energetskog kompleksa, izjavio je načelnik oblasti Vasilij Anohin.

Ranije u toku noći, usljed eksplozije drona, oštećena je energetska infrastruktura u Malojaroslaveckom okrugu Kaluške oblasti.

Među 50 uništenih bespilotnih letjelica, 26 dronova je oboreno iznad Belgorodske oblasti, 10 iznad Brjanske oblasti, osam iznad Kurska, dva iznad Tule i po jedan iznad Smolenske, Rjazanske, Kaluške i Moskovske oblasti, prenosi RIA Novosti.

Akcije ruske vojske u Sumskoj oblasti

Ruska vojska napala je vazduhoplovnu bazu u gradu Konotop u Sumskoj oblasti i 58. Ukrajinsku motorizovanu pješadijsku brigadu .

U vazdušnoj bazi stacionirani su helikopteri, a u blizini se nalazi fabrika za remont aviona. Aerodrom ima pistu dužine 2003 metara i širine 45 metara.

Pregled jučerašnjeg dana

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su najmanje dvije osobe stradale u ruskom raketnom napadu na grad Dnjepar, a raketiran je i grad Krivi Rog. U napadu na Odesku oblast oštećena je lučka infrastruktura.

Vojska Ukrajine, takođe, tvrdi da je oborila ruski bombarder, dok rusko Ministarstvo navodi da se vojni avion srušio usljed tehničkog kvara.

Gubernator Vjačeslav Glatkov izjavio je da je 25 vazdušnih ciljeva presretnuto iznad Belgorodske oblasti.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je poslije sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim saopštio da su se NATO saveznici dogovorili da obezbijede dodatni sistemi protivvazdušne odbrane za Kijev. Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebno minimum sedam sistema “patriot” i istakao da Izrael nije bio prepušten da se sam snalazi tokom masovnog iranskog vazdušnog napada u subotu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je da Rusija u slučaju ponovnog pokretanja pregovora sa Ukrajinom neće obustavljati borbena dejstva.

“Potpuno smo uvjereni da je potrebno da nastavimo specijalnu vojnu operaciju”, rekao je Lavrov.

U petak se oglasio i mađarski premijer Viktor Orban. Ukazao je da je Zapad na korak od slanja trupa u Ukrajinu, kao i da u Briselu vlada proratna većina.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 21:57h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 19:27h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

15.05.2024. u 06:42h

15.05.2024. u 06:42h

Skip to content