CG na putu ka EU definisala ambicioznu agendu na kojoj hrabro radi

Radio Titograd

04.03.2024, 10:39h

2 min

Foto:Guliver

 

Crna Gora je već godinama naš saveznik u NATO-u i ona je u procesu pristupanja Evropskoj uniji definisala ambicioznu agendu na kojoj sada opet hrabro radi, kazala je savezna ministarka vanjskih poslova SR Njemačke Analena Berbok.

Ona je to navela u saopštenju prije zvanične posjete Crnoj Gori u kojoj će boraviti danas.

“Mi želimo da zajedno iskoristimo ovaj novi elan i da, kao blizak partner i dobar prijatelj, pratimo Crnu Goru na njenom putu ka EU. U Podgorici će biti riječi i o tome kako Crna Gora može još bolje napredovati u sprovođenju reformi pravosuđa, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i kako mi možemo podržati Crnu Goru na tom putu”, navela je Berbok u saopštenju koje je medijima dostavila Ambasada Njemačke u Podgorici.

Berbok je kazala je da su zemlje Zapadnog Balkana neodvojivi dio Evrope.

“Naša snažna podrška za šest zemalja regiona na njihovom putu u Evropsku uniju je, u najmanju ruku obzirom na brutalni imperijalizam Rusije, postala geopolitička neophodnost. Ne možemo dozvoliti sebi da bilo gdje u Evropi imamo sive zone, i zajedno moramo učiniti sve kako bismo zatvorili otvoren prostor koji Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacija i podrivanja”, kazala je Berdok.

Ona je istakla da zemlje Zapadnog Balkana treba podržati da osnaže svoje demokratske institucije, poboljšaju svoju otpornost i ljudima pruže ekonomsku perspektivu.

“Kao EU, mi pri tome imamo zajednički zadatak da se pozicioniramo za budućnost, dok pripremamo dodatna mjesta za evropskim stolom. Samo zajedno nam može poći za rukom da u Evropi izlijemo snažan temelj mira, slobode i bezbjednosti”, navodi se u saopštenju.

Njemačka ministarka vanjskih poslova kazala je i da je Bosna i Hercegovina na raskrsnici koja je od presudnog značaja za njen pristupni proces.

“Prošle godine Evropski savjet je donio odluku da započne pregovore o pristupanju čim kriterijumi za to budu ispunjeni. Na tom putu ka Evropskoj uniji, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak pristupiti potrebnim reformama. Usvajanje Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti je bio jedan takav evropski reformski korak. Od ključne je važnosti da, sa aspekta predstojećih lokalnih izbora u oktobru, reforma izbornog zakonodavstva obuhvati i paket integriteta. Slobodni i fer izbori su temelj demokratskog društva. Mi se odlučno protivimo onima koji svojim maštarijama o podjeli stavljaju klipove u točkove Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji i dovode u pitanje evropske vrijednosti”, navodi se u saopštenju.

Berbok će se tokom današnje posjete Crnoj Gori sastati sa crnogorskim kolegom Filipom Ivanovićem nakon čega će u Vili “Gorica” ministri dati izjave za javnost u 13 sati.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 08:50h

Titogradske vijesti, top2,

07:31h

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 06:39h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:37h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:30h

Skip to content