Ako Damjanović predloži kandidata, Demokratama ostaje jedno mjesto

Radio Titograd

07.08.2019, 00:00h

2 min

Demokratskom frontu pripadaju tri mjesta u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, a ostalim opozicionim klubovima po jedno. Svaki drugi pokušaj bio bi direktno kršenje odluke o obrazovanju odbora i namještaljk, kazao je za Pobjedu Aleksandar Damjanović, šef Posebnog kluba poslanika.

On je najavio da će Posebni klub poslanika narednih dana odlučiti da li će učestvovati u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Ako Damjanovićev klub predloži kandidata, to bi značilo da Demokrate ne bi mogle kandidovati dva predstavnika u odbor, već jednog. Time bi opozicija imala popunjenih sedam mjesta koja im, po odluci o obrazovanju odbora, pripadaju. Damjanović je rekao da, shodno članu 5 Odluke o obrazovanju Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Posebnom klubu poslanika pripada mjesto u tom tijelu.

” Jasno je kako se odbor popunjava. Shodno odredbama odluke za koju je glasao neko drugi, a ne i poslanici Posebnog kluba, definisano je proporcionalno učešće u tom tijelu. Član 5 je potpuno precizan. Od sedam opozicionih mjesta tri pripadaju najbrojnijem klubu Demokratskom frontu, a po jedno ostalim opozicionim klubovima kojih je četiri”,rekao je Damjanović.

Podsjetio je da predstavnik njegovog kluba nije učestvovao ranije u radu odbora.

“Nijesmo bili u odboru jer nije bila definisana obaveza formiranja tehničke vlade. Sada smo otišli i korak nazad, ali narednih dana ćemo, ipak, unutar kluba imati konsultacije i razgovor sa ostalim kolegama iz opozicij e, i nakon toga donijeti odluku o eventualnom učešću u radu odbora”m istakao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, najveći dio opozicije trebalo bi da ima zajednički stav o prisustvu u odboru, odnosno učešću u njegovom radu.

“Pokušaćemo narednih dana da dođemo do takvog stava, a onda i do konačne odluke”, rekao je Damjanović.

Sastav odbora biće na dnevnom redu sjednice Administrativnog odbora tokom avgusta. Demokrate su uputile prijedlog sa imenima dva kandidata Danila Šaranovića i Moma Koprivice, za članove odbora. Opozicioni članovi u Odboru su Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović i Branka Bošnjak iz DF-a, zatim Raško Konjević iz SDP-a, kao i Neđeljko Rudović iz Kluba SNP-Demos. Preostala dva slobodna opoziciona mjesta mogla bi biti jedno za Demokrate, drugo za Posebni klub poslanika, ali to će zavisiti od odluke Damjanovićevog kluba da li će ući u odbor.

Odlukom o formiranju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva predviđeno je da to tijelo ima 14 članova, i to po sedam iz parlamentarne većine i opozicije. Sastav odbora, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika, konstituiše se tako da svakom klubu poslanika pripada najmanje jedan član odbora, a preostali dio proporcionalno broju poslanika u klubu. Izuzetno, klub poslanika koji je u odboru zastupljen sa dva ili više članova, ima pravo da drugom poslaničkom klubu ustupi pravo na još jednog člana.

 

 

Izvor: Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

Skip to content