Foto:Shutterstock
Međutim, nisu svi ugljeni hidrati isti. Iako složeni ugljeni hidrati iz cijele hrane obezbjeđuju dugotrajnu energiju i podržavaju zdravlje mozga, rafinisani i visoko obrađeni ugljeni hidrati mogu imati suprotan efekat. Ovi nezdravi ugljeni hidrati uzrokuju skok i pad nivoa šećera u krvi, što dovodi do mentalne magle, usporenog razmišljanja i problema sa pamćenjem.
Vremenom, prekomjerna konzumacija takve hrane može doprinijeti zapaljenskim procesima u tijelu i insulinskoj rezistenciji, što je povezano sa kognitivnim padom.
Hrana koja šteti zdravlju mozga
1. Zaslađene žitarice
Zaslađene žitarice su popularan izbor za doručak, ali često sadrže velike količine rafinisanih ugljenih hidrata i dodatog šećera. Sav taj šećer može negativno uticati na zdravlje.
“Ovo može izazvati nagle skokove i pad šećera u krvi, što dovodi do poteškoća u koncentraciji”, kaže Nanavati za SheFinds.
Zaslađene žitarice su popularan izbor za doručak, ali često sadrže velike količine rafinisanih ugljenih hidrata i dodatog šećera. Sav taj šećer može negativno uticati na zdravlje.
“Ovo može izazvati nagle skokove i pad šećera u krvi, što dovodi do poteškoća u koncentraciji”, kaže Nanavati za SheFinds.
Izvor:DAN