Crna Gora čvrsto stoji na svjetskoj sportskoj mapi

Radio Titograd

23.09.2022, 09:00h

5 min

Foto: COK

Crnogorski olimpijski komitet u hotelu ,,Hilton“ u Podgorici upriličio je svečanom ceremonijom jubilej – 15 godina od prijema u međunarodnu olimpijsku porodicu.

Slaveći olimpijske vrijednosti, izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje, COK je okupio predstavnike evropskih olimpijskih komiteta, dvadeset evropskih nacionalnih komiteta, ministre u Vladi Crne Gore, predstavnike diplomatskog kora, nacionalnih sportskih saveza, crnogorske medije i najveće zvijezde crnogorskog sporta (bivše i sadašnje olimpijce, kao i partnere i prijatelje krovne sportske organizacije u Crnoj Gori).

Staze budućnosti

– U noći kada smo primljeni, na internet sajtu MOK-a, Crna Gora je predstavljena kao „najmlađa država sa dugom sportskom tradicijom“. Izrastao iz te tradicije na koju je ponosan, Crnogorski olimpijski komitet je preuzeo značajan dio odgovornosti da crnogorskom sportu pokaže staze ka budućnosti. Naša država je bila i ostala neiscrpan izvor talenata. Uz posvećenost misiji širenja olimpijskih ideja i poruka, na nama iz COK-a je bilo, jeste i biće da poboljšavamo uslove da svoj dar pretvore u klasu, da ih pratimo, usmjeravamo, podstičemo, podržavamo – kazao je Dušan Simonović, predsjednik COK-a.

Simonović se osvrnuo i na izazove sa kojim se Crnogorski olimpijski komitet suočavao u prethodne dvije godine.

– Pred nama su bili brojni izazovi. Neke, kao što je pandemija kovida, dijelili smo sa cijelim svijetom, dok su neki lokalni, i tiču se osjetljivog i turbulentnog perioda kroz koji prolazi crnogorsko društvo, perioda sumnji, traumatičnih raslojavanja, poljuljanih autoriteta i sistema vrijednosti. Iako se dijelom to prenosi i na našu oblast, vjerujemo da sport kao društveni fenomen može da snagom pozitivnog primjera i uvažavanjem univerzalnih etičkih principa ukaže na modalitete rješavanja otvorenih pitanja. Uostalom, nekadašnji predsjednik MOK-a Huan Antonio Samaran jednom prilikom je kazao da je sport škola pravde, demokratije i ljudskih prava, da kao univerzalni jezik doprinosi nacionalnom jedinstvu, političkom konsenzusu, međusobnom sporazumijevanju. Nedavni nastupi naših sportista na Mediteranskim igrama, Marije Vuković na Evropskom atletskom prvenstvu i košarkaša na Eurobasketu, energija koju su isijavali, odlučnost, karakter, samopouzdanje, potvrda su koliko i kako možemo – poručio je Simonović.

Bah: Hvala COK-u

Goste je pozdravio ministar sporta i mladih u Vladi Crne Gore Vasilije Lalošević koji je tom prilikom istakao odličnu saradnju koju Ministarstvo i Nacionalni olimpijski komitet imaju i naglasio da će organ zadužen za sport u našoj državi nastaviti da radi u najboljem interesu naših sportistkinja i sportista. Najavio je skoru izgradnju olimpijske kuće i muzeja u Podgorici, kao i punu podršku svim budućim aktivnostima Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah nije mogao da prisustvuje proslavi, ali je video-porukom istakao odličnu saradnju sa COK-om, a prisjetio se fenomenalne organizacije Igara malih zemalja Evrope 2019. godine. Upravo su te igre bile najveći i najznačajniji multisportski događaj organizovan u našoj zemlji.

– Dok slavite svoju 15. godišnjicu, želim da vam svima u Crnogorskom olimpijskom komitetu od srca čestitam. Danas imate svaki razlog da sa velikim ponosom gledate na proteklih 15 godina. To je period u kojem su crnogorski sportisti i sportistkinje svojim nastupima čvrsto postavili Crnu Goru na svjetsku sportsku mapu. Izvan terena, donosite sportsku radost crnogorskom narodu kroz mnoge programe, šireći tako olimpijski duh na društvo. Uspješnom organizacijom Igara malih zemalja Evrope pokazali ste svijetu koliko je jak olimpijski duh u vašoj prelijepoj zemlji. I još uvijek se sjećam svoje posjete, tih veličanstvenih dana, i vaše prelijepe zemlje i prelijepog grada, gledanja zaista sjajnih takmičenja kao i radosti sportista, koji su uživali u vašem divnom gostoprimstvu – kazao je Bah.

Predsjednik MOK-a je napomenu da je iz milion razloga godišnjica jubileja, ustvari, prekretnica.

– Ne samo za vas, već i cijelu olimpijsku zajednicu. Zato želim da zahvalim cijelom timu nacionalnog olimpijskog komiteta, pod vođstvom mog dragog prijatelja Dušana Simonovića, za sve što radite da promovišete sport svima u Crnoj Gori. Dok gledate u budućnost, dozvolite mi da ponovim da uvijek možete računati na MOK, kao partnera na vašoj strani, da zajedno uzdižemo sport i naše zajedničke olimpijske vrijednosti, poput solidarnosti i mira. Jer samo zajedničkim snagama možemo živjeti naš novi olimpijski moto brže, više, jače, zajedno – istakao je Bah.

Nevjerovatno putovanje

U ime EOK-a, svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i predsjednik Spiros Kapralos i generalni sekretar Rafaele Panjoci.

– Vaše priznanje na sjednici MOK-a u Gvatemali 2007. izgleda kao da se dogodilo juče, ali ste ostvarili nevjerovatan napredak za kratko vrijeme. Učestvovali ste na svim izdanjima Ljetnjih i Zimskih olimpijskih igara i na svim evropskim olimpijskim festivalima mladih. Kakva posvećenost našoj sportskoj porodici! Od vašeg prvog samostalnog nastupa na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. do osvajanja prve medalje crnogorske ženske rukometne reprezentacije, imali ste nevjerovatno putovanje. Bili smo svjedoci ovog ljeta velikog uspjeha vaših sportista. Sedam medalja na Mediteranskim igrama, medalja na Evropskom prvenstvu u atletici. Crna Gora je 2019. godine sa velikim uspjehom bila domaćin Igara malih zemalja Evrope, najvećeg multisportskog događaja u istoriji vaše zemlje. Pokazali ste evropskoj olimpijskoj porodici šta se može postići kada postoji jedinstvo, saradnja i zajednička vizija – kazao je predsjednik EOK-a.

Na adresu Crnogorskog olimpijskog komiteta pristigao je veliki broj čestitki predsjednika nacionalnih olimpijskih komiteta, ambasadora u našoj zemlji, partnera i prijatelja COK-a. Čestitku povodom jubileja, uputio je i predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

– Blagotvoran je, okrepljujući i podsticajan, za sveukupne društvene procese i odnose, petnaestogodišnji rad Nacionalnog olimpijskog komiteta, koji se razvija u duhu izvornog kosmopolitizma, inkluzivnosti i zdravog nagona, čiji cilj nije isključivo nadvisiti, savladati ili prevazići rivala, već prvenstveno usavršiti se – postati primjer upornosti, istrajnosti, nesebičnosti, odgovornosti, solidarnosti i fer pleja. Petnaestogodišnji uspjesi Crnogorskog olimpijskog komiteta, kojima ste ukrasili crnogorsku savremenost i obradovali naše građane, a u okviru sportske diplomatije i pregalaštvom naših takmičara učinili za našu državu, privredu, kulturu, tradiciju i sport u globalnom formatu, od neprocjenjivog su značaja. Zato vam čestitam jubilej koji, imajući u vidu vaše zavidne učinke, van svake sumnje, može se smatrati mnogo starijim od jedne i po decenije.

Tokom svečanosti prikazana je i skraćena verzija dokumentarca posvećenog petnaestogodišnjici COK-a, čiji autor je reditelj Nikola Vukčević.

,,Lavicama“ posebna nagrada, Jovetić, Savić i Vukčević ,,ambasadori“

COK je krajem prošle godine ustanovio zvanje „ambasadori crnogorskog sporta“ za izuzetnu promociju crnogorskog sporta u svijetu. Tu titulu su prvi ponijeli fudbaler Herte i crnogorski reprezentativac Stevan Jovetić, fudbaler Atletiko Madrida, takođe crnogorski reprezentativac, Stefan Savić i NBA zvijezda Čikago Bulsa, Nikola Vučević.

Proslavljajući desetogodišnjicu prijema u MOK, Crnogorski olimpijski komitet je 2017. ustanovio posebno priznanje „Zlatna zvijezda crnogorskog sporta“, za ukupan odnos, rad i promociju olimpizma i njegovih vrijednosti.

Ovogodišnja „Zlatna zvijezda crnogorskog sporta“ otišla je u ruke naših ,,lavica“ koje su 2012. osvojile olimpijsko srebro i evropsko zlato.

U ime reprezentacije priznanje je primila kapitenka Maja Savić.

Savić: Srebro na radost Crnoj Gori

Heroine nacije su 2012. u avgustu osvojile srebro na OI. Na deceniju od najvećeg uspjeha od obnove nezavinosti, kapitenka Maja Savić gleda istim očima.

– Osjećaj je predivan, neopisiv… I mi, kao djeca, kada smo počeli da se bavimo sportom sanjali smo da jednog dana budemo dio Olimpijade. Za mene su OI u Londonu bile kruna karijere i to u posljednjoj godini kada sam se vratila u Budućnost. Želja je bila i moja i Bojanina, sa svim djevojkama, da Crnoj Gori donesemo radost i napravimo iskorak na klupskom i reprezentativnom planu.

Veljkovo zadovoljstvo i ponos

Veljko Uskoković predvodio je našu delegaciju na otvaranju OI u Pekingu. Proslavljeni vaterpolista rado se sjeća prvog nastupa crnogorskog tima na najvećoj smotri sporta.

– Zadovoljstvo je bilo veliko. Olimpijske igre su san svih sportista ali je, nažalost, mali broj onih kojima se san ostvari. Bio sam privilegovan nastupom u Pekingu i činom nošenja crnogorske zastave – kazao je Uskoković.

 

Autor: Jovan Terzić

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

07.12.2022. u 20:23h

12.11.2022. u 21:36h

12.11.2022. u 21:36h

13.11.2022. u 08:16h

13.11.2022. u 08:16h

Skip to content