Zašto je savana mačka najskuplja na svijetu?

Radio Titograd

09.05.2024, 06:01h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Savana mačka je hibrid domaće mačke i servala, koji je afrička divlja mačka. Ova vrsta mačaka među uzgajivačima postala je popularna krajem 90-ih, a 2001. godine Međunarodno udruženje odgajivača mačaka priznalo je i registrovalo novu rasu mačaka.

Dugo, vitko tijelo sa prugama u raznim bojama kao što su nijanse braon, zlatne i sive, i egzotičan izgled očiju u obliku „bumeranga“, čine ovu mačku najskupljom mačkom na svijetu.

Savana mačke su radoznale, vesele i veoma inteligentne. Ako prvi put nabavljate mačku, ova vrsta nije za vas jer zahteva da se sa njom mnogo radi.

Poput pasa, brzo se vežu za porodicu i uz malo truda možete da ih naučite raznim trikovima, ali i da ih izvedete u šetnju na povocu.

Za razliku od većine drugih mačaka, ove mačke vole vodu.

Savana mačke nose titulu najskupljih kućnih ljubimaca. Njihove cijene se kreću od hiljadu do 20.000 dolara. prenosi Klix.ba.

Da bi uzgajivač dobio leglo, praktično mora da ukrsti dvije različite vrste, što nije baš lako. Za tako nešto potrebno je nekoliko godina i mnogo novca. Zato su ove mačke izuzetno rijetke i skupe, a kao kućne ljubimce ih uglavnom drže bogataši kojima je ova mačka statusni simbol.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content