Vadite kasetofone, trebaće vam: Vraćaju li se audio kasete i zašto?

Radio Titograd

08.01.2018, 00:00h

5 min

 

PRIJE otprilike dvije godine, ili tačnije  2016., britanski mediji na sva su zvona najavili veliki povratak audio kaseta.

Mlađe generacije vjerojatno se ni ne sjećaju ovog simpatičnog medija u kojem su uživale generacije rođene sedamdesetih i osamdesetih, a osim ako niste imali prastari auto u kojem se još uvijek nalazio očev auto radio, zaista ne postoji ni jedan jedini razlog da znate za kasete. Iako će mnoge pucati nostalgija, kazete jednostavno nisu bile praktične. Preskakanje pjesama bilo je komplikovano, znale su se umotati, zvuk je bio daleko od impresivnog (osim ako niste iskeširali novac za kvalitetnije “metalke” ili “hromovke”), a ako postoji jedna pozitivna stvar vezana za njih, onda je to činjenica da ste pjesme bili više-manje prisiljeni preslušavati od početka do kraja, što znači da ste imali priliku zavoljeti i pjesme koje biste inače preskočili.

Kasete su novi vinili?

Bilo kako bilo, kasete su proživljavale prvi veliki comeback i djelovalo je kao da će postati novi vinil. RIAA (Recording Industry Association of America) je počela pratiti prodaju kaseta prvi put nakon ranih devedesetih. Samo 2016. prodato je više od 129 000 komada što je bio porast od 74 posto. Naravno, bilo je to zanemarivo u odnosu na vinile (13,1 milion) i umiruće CD-ove (105 miliona).

Priča se nastavila kroz 2017. uz porast od 35 % u odnosu na godinu ranije (174 000), a ove godine doživjeli smo još jedan povratnički krug.

Zašto se vraćaju?

Razlog? Postoje dva. Prvi je soundtrack oba nastavka blockbustera “Guardians of the Galaxy” u kojem, kao što vjerovatno znate, glavni lik koristi walkman na kojem preslušava mikseve “Awesome Mix Vol.1 & 2” koje mu je ostavila njegova pokojna majka. Odličan način da kroz nostalgiju na originalan način promovisete soundtrack nekog filma.

Drugi razlog je nostalgični Netflixov mega hit “Stranger Things” koji je prodan u skromnih, ali i dalje impresivnih 3000 primjeraka, što možda ne zvuči kao hit, ali pokušajte se prisjetiti kada ste posljednji put vidjeli osobu s walkmanom. Uglavnom, ova izdanja činila su gotovo 50 % prodanih kaseta u 2017.

Tu su još i albumi Justina Biebera, The Weeknda, Eminema i Princea. Naravno, mahom se radi o pokušaju da najvjernijim fanovima poklonite neobičan poklon jer, koliko god beskorisna bila, kaseta je i dalje neuporedivo vizuelno atraktivnija od digitalne kopije albuma ili dosadnog CD-a koji još treba pričekati svoj veliki comeback.

Postoji nešto kul

Dakako da je riječ o potpuno suludom obliku hipsterizma koji na prvi pogled nema apsolutno nikakvo opravdanje, ali neki izvođači od ovog imaju koristi. Izdavanje kaseta jeftinije je od vinila i može ih se brže proizvesti, a za razliku od ploča, u svojim ih stanovima mogu snimati i muzicari.. Zašto hipsteri kupuju kasete, nije poznato, ali kupuju ih.

“Što se fanova tiče, postoji nešto kul u kasetama. Teško je precizno odrediti o čemu je riječ, ali zabavne su. To su male čudne stvarčice”, objašnjava J. Edward Keyes iz Bandcampa. I dok vlasnici vinila još i imaju razlog pričati o razlikama u zvuku, kupcima kaseta kvalitet snimka nije bitan pa nema smisla započinjati tiradu o prednostima digitalnog zapisa. Oni jednostavno žele imati fizičku kopiju, a kasete su zanimljivije od CD-ova i originalnije od vinila.

Hoće li se stvarno vratiti? Ko zna. Ako očekujete veliki povratak na scenu, mogli biste se načekati, ali činjenica je da su se kasete već vratile i očito još uvijek postoje oni koji u njima uživaju. Ovih parsto hiljada proizvedenih kaseta možda je maksimum ovog nostalgičnog puta audio kasete, a možda će prodaja rasti. Teško je predvidjeti.

Ono što možemo je prisjetiti se deset zgodnih detalja vezanih za kasete.

1. Premotavanje olovkom

Istina je da današnja mlađarija nikada neće znati na koji su način povezana olovka i kaseta, ali budimo realni, mislite li da propuštaju nešto bitno?

2. Snimanje s radija

Prije nego su cijelu diskografiju izvođača mogli skinuti za tridesetak minuta, ljudi su bili prisiljeni loviti omiljene singlove i snimati ih na kasete. Radio je bio “the mjesto” i popizdili bi ako bi voditelj počeo blebetati prije nego pjesma završi.

3. Video igre na kasetama

Nekada davno, igre su stizale na kasetama, a ako nikada niste osjetili razočarenje koje dolazi nakon što 15 minuta čekate i na kraju vas dočeka “error” ili loša igra, nemate pojma što znači predanost i kroz što su prolazili old school gameri.

4. Walkmani

Iako danas u džepu imate pametne telefone koji objedinjuju takvu hrpetinu uređaja za koju vam je nekad bila potrebna cijela soba, postoji nešto izuzetno simpatično u starom dobrom walkmanu. I ne, Discman nikada nije bio korak naprijed.

5. Stalci za kazete

Pravi kolekcionari imali su police prepune audio kazeta, ali stvarno predani likovi išli su korak dalje i nabavljali stalke.

6. Kompilacije

U današnje vrijeme pravljenje kompilacija više nije bogznakako naporan posao, ali nekada ste u dobru kompilaciju ulagali abnormalno puno vremena. Pogotovo ako ste ih snimali za simpatiju. U tom slučaju radilo se o muzickim ljubavnim pismima koja su ponekad bila prava umjetnička djela.

7. Popisi pjesama

Kada biste presnimili dobar album ili napravili kvalitetnu kompilaciju, prelazilo se na sljedeći veliki korak – pravljenje popisa pjesama. Bio je to pravi poduhvat jer, ako niste bili nemarni, cijeli postupak od vas je zahtijevao vješto kombinovanje (pogotovo ako su naslovi pjesama bili predugi) i krasopis.

A onda slijedi lijepljenje naljepnica i to je jedan potpuno drugi sport.

8. Odmatanje nove kasete

Ništa nije bilo bolje od odmatanja potpuno nove kasete. Bio je to početak nove avanture, a pred vama se svaki puta otvarao novi svijet neograničenih mogućnosti. U redu, bio je ograničena na 60 ili 90 minuta, ali znate što želimo reći.

9. Adapteri za old skul likove

U autu imate stari kasetofon, a preškrti ste da kupite auto radio s ulazom za USB? Zašto ne nabaviti ovu čudnovatu napravu?

10. Originali

Možda nisu imale opširne knjižice kao CD-ovi niti su djelovale profinjeno kao vinili, ali originalne kasete imale su ono nešto. Nismo sigurni što, ali postojalo je.

 

 

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 11:17h

Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 10:54h

Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 10:51h

Skip to content