Uspostaviti čvršću saradnju između crnogorske i ruske naučne zajednice

Radio Titograd

02.12.2021, 11:00h

< 1 min

Foto:UCG

“Na Univerzitetu Crne Gore smo vrlo zainteresovani za konekciju sa vrhunskim naučnicima iz Rusije, predstavnicima vrhunskih naučnih institucija, a vrlo smo zainteresovani i za prisustvo kulture Rusije“, kazao je Božović.

Rektor je ukazao na raniju veoma dobru saradnju sa ruskim univerzitetima, posebno na polju prirodnih nauka, govoreći iz iskustva profesora Prirodno-matematičkog fakulteta na kojem je veći dio nastavnog osoblja doktorirao na ruskim univerzitetima.

Ruski ambasador Maslenjikov je, pored saradnje na polju nauke, iskazao posebno interesovanje za promovisanje jezika i saradnju sa Filološkim fakultetom Univerziteta Crne Gore, imajući u vidu da crnogorski studenti koji žele da studiraju na ruskim univerzitetima, moraju znati jezik.

Ove godine, dodao je Ambasador, obezbijeđeno je 37 stipendija, a očekuje se da će isti broj biti obezbijeđen i naredne godine.

Na sastanku je učestvovala i prorektorica za internacionalizacju Sanja Peković koja je ukazala da Univerzitet Crne Gore ima bilateralnu saradnju sa 10 univerziteta Rusije. Ona je iskazala nadu da će bilateralna saradnja biti uspostavljena i na nacionalnom nivou, što bi umnogome pospiješilo razmjenu studenata i nastavnika.

Institucije sa kojima Univerzitet Crne Gore ima saradnju su: Keldysh institut primijenjene matematike, Moskovski državni univerzitet M.V. Lomonosov, Evropski institut JUSTO, Moskva Državni univerzitet u Tuli, Politehnički univerzitet u Sankt Peterburgu, Moskovski Arhitektonski institut (MARHI), Državni univerzitet za radio inženjerstvo, Moskovski državni univerzitet za ekonomiju, statistiku informatiku, Belgorodski državni tehnološki univerzitet V.G. Šuhova i Ruski Novi Univerzitet.

Utvrđivanjem pravaca dalje saradnje na polju kulture, obrazovanja i nauke, na sastanku je zaključeno da je svaki pomak na polju saradnje, na obostranu korist, od izuzetnog značaja.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:11h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:08h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:03h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 22:57h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 21:04h

Skip to content