Jungov recept za sreću: Obratite pažnju na pet stvari

Radio Titograd

19.05.2024, 05:51h

2 min

Foto:Pixabay

 

Karl Gustav Jung je švajcarski psihijatar i psihoanalitičar čija su razmišljanja temelj za mnoge izazove sa kojima se susrećemo u životu.

Takođe, pitanje sreće jedno je od najvećih zadataka svakog pojedinca danas, a Jung je ovih pet postulata smatrao najbitnijim za postizanje osjećaja duboke sreće i zadovoljstva, piše Jungian Center for the Spiritual Sciences, a prenosi Sensa.hr.

Dobro fizičko i mentalno zdravlje

Očigledno je teško biti srećan kada smo bolesni, u bolovima ili izvan dodira sa stvarnošću. Zato treba svakodnevno da obraćamo pažnju na blagostanje, ali i aktivno da radimo na njemu.

 Dobri lični intimni odnosi, kao što su bračni, porodični i prijateljski

Ovaj faktor djelimično zavisi od prethodnog: bez mentalnog zdravlja, dobri međuljudski odnosi mogu da budu teški, a hronična fizička bol ili bolest mogu ozbiljno da opterete porodicu i bliska prijateljstva. Dobro je poznato da dugovječnost može da se poveća ako uživamo u čvrstim ličnim vezama sa drugima.

Sposobnost uočavanja ljepote u umjetnosti i prirodi

Dok se prva dva faktora čine očiglednima, ovaj treći možda nije za većinu nas. Jung je jasno osjećao kako je za sreću u životu važno imati osjećaj za estetiku, biti sposoban da cijeni i ljepotu koju je stvorio čovjek i onu prirodnu. U ovom mišljenju Jung se možda oslanja na svoje utemeljenje u antičkim klasicima, jer su Grci smatrali da ljepota hrani dušu.

Razuman životni standard i zadovoljavajući posao

I životni standard i rad umnogome zavise od razumnosti nečijih očekivanja i odgovornosti. Ekstravagancija može da izazove sreću, ali i nesreću, pa je potrebno biti razuman u očekivanjima.

Filozofsko ili religiozno gledište koje može uspješno da se nosi sa nestalnostima života

Jung je prepoznao da svi ljudi imaju urođeni refleksni instinkt koji služi za pružanje smisla i orijentacije života. Ovaj urođeni ljudski kvalitet takođe može da ponudi „odgovarajuću praktičnu moralnost“, što je bitno ako želimo konkretno da primenimo svoje filozofske ili religiozne ideje u svakodnevnom životu.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

07:46h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 07:29h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 07:10h

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

06:53h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:47h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:44h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:40h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:37h

Skip to content