Foto:Shutterstock
Dok neki mogu izazvati osjećaj tromosti, skokove šećera u krvi ili probavne smetnje, drugi mogu značajno doprinijeti vašem zdravlju, posebno zdravlju crijeva.
“Zdravlje crijeva je ključno za opšte zdravlje”, kaže registrovana dijetetičarka Kejti Šimelpfening.
“Uravnotežena crijevna mikroflora pomaže u regulisanju hormona i održavanju stabilnog raspoloženja, i jača imuni sistem. Niko ne želi da se svakodnevno nosi sa nadimanjem ili nelagodnošću”, dodaje on za portal Eating Well.
Ako volite da jedete ugljene hidrate, ali biste željeli da više vodite računa o zdravlju crijeva, počnite da jedete više leblebija, savjetuju stručnjaci. Ova izuzetno moćna mahunarka nije samo savršena osnova za humus ili odličan izvor proteina u salatama, već je bogata i hranljivim materijama koje blagotvorno utiču na zdravlje crijeva.
Zašto je leblebija odlična za crijeva?
To je izvor vlakana.
Vlakna su vrsta ugljenih hidrata koju tijelo ne može da svari, a neophodna su za zdravlje varenja jer regulišu rad crijeva i podstiču rast korisnih bakterija. Samo pola šolje kuvanih leblebija sadrži oko šest grama vlakana,što je odlična vijest s obzirom na to da većina ljudi konzumira manje vlakana nego što je preporučeno.
Leblebija sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna, kada dođu u kontakt sa vodom, stvaraju supstancu sličnu gelu koja usporava varenje i pomaže boljoj apsorpciji hranljivih materija, dok nerastvorljiva vlakna povećavaju zapreminu stolice i olakšavaju njen prolazak kroz crijeva, sprečavajući zatvor.
Podstiče rast dobrih bakterija
Leblebija je bogata rezistentnim skrobom, vrstom prebiotskih vlakana koja služe kao hrana za korisne bakterije u crijevima. Kada stignu do debelog crijeva, bakterije fermentišu rezistentni skrob, proizvodeći kratkolančane masne kiseline.
Ove masne kiseline jačaju crijevnu sluznicu, štiteći je od upala i bolesti, a istraživanja sugerišu da mogu smanjiti i rizik od raka debelog crijeva. Pored toga, masne kiseline kratkog lanca podržavaju vezu između crijeva i mozga, što može pozitivno uticati na emocionalno zdravlje.
Prirodni izvor antioksidanata
Leblebija takođe sadrži fenolne kiseline, moćne antioksidante koji dodatno štite crijevnu sluzokožu. Istraživanja pokazuju da fenolna jedinjenja mogu smanjiti upalu povezanu sa sindromom iritabilnog creva i inflamatornom bolešću crijeva.
Pored toga, pomažu u jačanju strukture crevnog zida, sprečavajući ulazak štetnih bakterija i dodatno podstičući rast korisnih mikroorganizama.
Kako uključiti leblebiju u svakodnevnu ishranu?
Leblebija je hranljiva hrana blagog ukusa i čvrste teksture, što je čini lakim za uključivanje u razna jela:
Dodajte je u salate ili pripremite domaći humus. Takođe leblebiju možete dodati ga u supe i čorbe ili da je ispečete za užinu, kao zdravu grickalicu.
Izvor:DAN