Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da Rusija “nema ništa protiv” operacije turske vojske u Siriji

Radio Titograd

28.01.2018, 00:00h

2 min

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da Rusija “nema ništa protiv” operacije turske vojske u sirijskom regionu Afrinu.

On je istakao da Ankara podržava komunikaciju sa Damaskom uz posredovanje Moskve i Teherana.

“Radimo na otklanjanju zabrinutosti Irana, a Rusija nema ništa protiv”, rekao je Jildirim, prenosi Tass pozivajući se na tursku televiziju NTV.

Međutim, član Odbora za bezbjednost gornjeg doma ruskog parlamenta Franc Klincevič izjavio je juče, nakon što je Turska počela operaciju nad Afrinom, da će Rusija diplomatski podržati Damask i da će tražiti u UN da Turska obustavi svoju vojnu operaciju u tom regionu na sjeverozapadu Sirije.

“Neće samo Sirija tražiti obustavu te operacije. I Rusija će podržati taj zahtjev i pružiti Siriji diplomatsku podršku”, rekao je juče ruski poslanik Klincevič za RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je Moskva sa zabrinutošću primila informaciju o turskom vojnom angažovanju u sirijskom regionu Afrinu, i pozvalo sve strane da pokažu uzdržanost, prenio je Rojters.

U saopštenju se ističe da Rusija ostaje pri stavu o rješenju za sirijsku krizu koje je zasnovano na očuvanju sirijskog teritorijalnog integriteta i poštovanju suvereniteta te zemlje.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da povlači trupe raspoređene blizu sirijskog grada Afrina, nakon što su turski avioni izveli vazdušni napad.

Kako se navodi, to je učinjeno da bi se spriječile moguće provokacije, a da bi se izbjegla prijetnja po život i zdravlje ruskih vojnika – operativna grupa Centra za pomirenje zaraćenih strana i vojne policije u oblasti Afrin preseljena je na područje Tel-Ađar, prenio je AP.

Turska agencija Anadolija danas javlja da turska vojska napreduje ka Afrinu zajedno s jedinicama Sirijske slobodne armije, koja se suprostavlja sirijskoj vladi.

Milicija sirijskih Kurda tvrdi da su turske trupe danas pokušale da pređu granicu Sirije i Turske i uđu u pokrajinu Afrin, ali da su silom natjerane da se vrate, dok je Jildirim prethodno izjavio da su vojne snage Turske ušle danas u Afrin, prenio je Rojters.

 

Izvor:Rojters

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

20:17h

Sport, top2

29.03.2023. u 19:15h

Titogradske vijesti, top1

29.03.2023. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2

29.03.2023. u 15:25h

Titogradske vijesti, top2

29.03.2023. u 15:22h

Skip to content