Sedam i po decenija od premijere čuvene “Kazablanke”

Radio Titograd

27.11.2017, 00:00h

< 1 min

Vanvremenska priča o ljubavi, gubitku i iskupljenju u doba borbe protiv nacista, film koji mnogi smatraju najboljim ostvarenjem svih vremena, premijerno je prikazan pre 75 godina.

Premijera ostvarenja Kazablanka organizovana je na brzinu, 26. novembra 1942. godine u Njujorku, kako bi se iskoristila saveznička invazija u severnoj Africi. Iako film u početku nije imao uspeha na bioskopskim blagajnama, polako je osvajao srca širom sveta i 1944. godine nagrađen Oskarom za najbolji film, ali i režiju Majkla Kurtiza i scenario, prenose američki mediji.

Trejler za film „Kazablanka“

Priču znaju svi: divna i tužna ljubavna priča s Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u ulogama Rika Blejna i Ilsi Lund, dvoje ljubavnika čija je veza morala biti žrtvovana zbog borbe s nacistima.

Scenario Hauarda Koha, Džulijusa Epštajna i njegovog brata blizanca Filipa, ističe se i po najvećem broju zapamćenih citata iz nekog filma, od „U tvoje zdravlje, mala!“ i „Uvek ćemo imati Pariz“ do „Sviraj to ponovo, Sem“ i „Ovo je početak jednog divnog prijateljstva“.

„Kazablanka ilustruje onovremensku snagu Holivuda, s odličnim rediteljem, sjajnim glumcima, izvrsnim scenariom, kostimima i scenografijom, koji stopljeni u jedno rezultiraju apsolutno očaravajućim filmom“, zaključila je novinarka Nora Fiore.

Tajanstveni izraz lica Ingrid Begman

Istoričari filma često ističu da su scenaristi tokom snimanja stalno prepravljali i menjali scenario, tako da Ingrid nije znala da li će na kraju završiti s Rikom ili Viktorom Laslom, likom koji je igrao Pol Henrid. Begmanova ih je neprekidno ispitivala o tome, ali ni oni nisu znali šta će na kraju ispasti.

Glumici je stoga rečeno da u završnoj sceni u Rikovom kafeu ima što je moguće neutralniji izraz lica, a Ingrid Bergman je scenu odigrala tako da se tom tajanstvenom izrazu lica svi dive.

izvor : RTS
 

 

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.03.2023. u 21:15h

Titogradske vijesti, top2

30.03.2023. u 20:41h

Titogradske vijesti, top1

30.03.2023. u 20:35h

Skip to content