Šaranović: Nesuglasice oko direktora policije neće uticati na evropske integracije, Zenović: Radimo sve da IBAR dobijemo u junu

Radio Titograd

05.04.2024, 10:12h

< 1 min

Foto:Printscreen

 

Na Odboru za evropske integracije počelo je konsultativno saslušanje Maide Gorčević, ministarke evropskih poslova, Andreja Milovića, ministra pravde, Danila Šaranovića, ministra unutrašnjih poslova i Predraga Zenovića, glavnog pregovarača za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji. Tema saslušanja je „Procjena ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24“.

Gorčević je kazala kako je vlast fokusirana na ispunjavanje mjerila na putu ka EU a pohvalila je ulogu opozicije. Posebno je istakla ulogu ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i kulture i medija.

“Sve ide u skladu sa rokovima za dobijanja IBAR-a. Do kraja aprila šaljemo EK ono što je ispunjeno”, saopštila je Gorčević.

Poglavlje 24 je mahom u nadlženosti MUP-a, kaže Šaranović.

“Od 28 mjerila ispunjeno je 15. Ostalo je 13 od kojih je 90 odsto realizovano. Teško da se može dogoditi da MUP ne realizuje neko od mjerila”, ističe Šaranović.

Nema poglavlja u kojem Crna Gora nije napravila iskorak, tvrdi Zenović.

“Vlada daje sve od sebe da učini iskorak da Crna Gora dobije IBAR u junu na Međunarodnoj konferenciji”, navodi Zenović.

Sve nas raduju optimistični tonovi, poručuje DPS-ov Ivan Vuković, predsjednik Odbora.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić kaže da je Crna Gora uspjela da odblokira proces koji je, ističe, bio zakočen od 2020. Pozdravlja povratak Kancelarije glavnog pregovarača kao i prethodno osnivanje Ministarstva evropskih poslova.

Anđušić pita Šaranovića da li nesuglasice u vezi sa izborom direktora Uprave policije mogu da utiču na evropske integracije.

“Ne mislim da to može da ugrozi dobijanje IBAR-a”, poručuje Šaranović.

Dobijanje IBAR-a i inteziviranje pregovora je prioritet društva, navodi ministar i poručuje da ne dozvoljavju da ih bilo kakva politička dešavanja skrenu sa intgracionog puta.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content