Predstavnici EPCG posjetili TE „Šoštanj“ u Sloveniji

Radio Titograd

23.08.2021, 11:56h

2 min

Predstavnici EPCG obišli su termoelektranu „Šoštanj“ u Sloveniji. Poručili su da će razmjena ideja, informacija i iskustava sa kolegama biti od velike koristi i za buduće projekte, naročito u kontekstu ekološke rekonstrukcije TE „Pljevlja“, odnosno odluka koje se tiču dalje budućnosti ovog, za elektro-energetsku stabilnost i crnogorsku ekonomiju, krucijalnog postrojenja.

Foto: EPCG Foto: EPCG

U sklopu posjete kompaniji Holding Slovenske Elektrane d.o.o. (HSE), predstavnici EPCG – izvršni direktor Nikola Rovčanin, izvršni rukovodilac FC Proizvodnja Bojan Đordan, izvršni rukovodilac Direkcije za pravne poslove Mićun Milatović, rukovodilac Sektora eksploatacije TE „Pljevlja“ Zoran Šljukić, glavni inženjer Hemijsko-tehnološkog pogona TE „Pljevlja“ Danica Cmiljanić i rukovodilac Sektora za održavanje HE „Piva“ Danilo Rutešić – obišli su, 20. avgusta, termoelektranu „Šoštanj“, gdje su ih dočekali izvršni direktor tog postojenja Mitja Tašler i tehnički direktor Branko Debeljak.

“TE „Šoštanj“ je izgrađena sredinom prošlog vijeka i nekad je imala šest blokova. Danas su u funkciji dva bloka, pri čemu se, do kraja ove godine, očekuje isključenje bloka V, čija snaga iznosi 350 MW. On će biti konzerviran i spreman za ponovni ulazak u pogon, ukoliko se za tim javi potreba. Preostali blok (VI) ima snagu od 600 MW, pušten je u rad 2014/15. godine, a cijena njegove izgradnje uveliko je premašila milijardu eura. TE „Šoštanj“, u trenutnoj formaciji, pokriva više od trećine električne energije koja se proizvede u Sloveniji”, navode iz EPCG.

Kako ističu, prema planu HSE, TE „Šoštanj“ bi trebalo da radi do 2049. godine, s tim što Vlada Republike Slovenije traži da se postrojenje isključi iz pogona najkasnije do 2033, tako da se s tim u vezi vode pregovori, a iz ove kompanije se nadaju da će rok uspjeti da pomjere barem do 2040. godine.

Kada je riječ o alternativama – u slučaju gašenja TE – u Sloveniji razmatraju izgradnju novog nuklearnog bloka u Krškom, a ozbiljno se analiziraju i efekti eventualnog uvođenja pogona na gas. Ono što olakšava poziciju i Slovenije i HSE, u kontekstu traganja za alternativnim rješenjima, jeste činjenica da ova država, preko Austrije, već ima pristup gasovodima iz Rusije i Alžira. U sklopu same TE „Šoštanj“ već postoje dva agregata na gas, snage od po 42 MW.

Rukovodstvo TE „Šoštanj“ procjenjuje da osavremenjivanje objekata, u vidu rekonstrukcije koja bi rezultirala smanjenjem emisija štetnih materija u vazduh, pruža mogućnost da objekti koji koriste ugalj nastave sa radom. Pomenuto mjerenje emisija štetnih materija – nakon rekonstrukcija sličnog tipa – pokazuju da ne postoji bojazan od negativnog uticaja na životnu sredinu. Oduzimanjem toplotne energije iz ove TE riješeno je grijanje Šoštanja i Velenja. Instalisana snaga sistema za grijanje ovih gradova sa okolinom iznosi oko 140 MW. S tim u vezi, od TE do gradskih jezgara je napravljen nadzemni magistralni vod koji prati lokalni rječni tok kao najjednostavniju i najprirodniju trasu.

Autor:radiotitograd.me

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2,

13:46h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:35h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:30h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:26h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 12:53h

Sport, top2

17.10.2021. u 12:48h

Sport, top2

17.10.2021. u 12:44h

Skip to content