Prespavali u Drakulinom zamku

Radio Titograd

26.04.2024, 07:02h

2 min

Foto:Pixabay

 

Brat i sestra Robin i Tami Varma proveli Noć vještica u dvorcu čuvenog vampira u Rumuniji u kojem niko nije prespavao skoro 70 godina.

Brašov – Brat i sestra iz Kanade bili su prvi gosti koji su proveli noć u Drakulinom zamku u Rumuniji poslije skoro 70 godina, što im je upriličeno u Noći vještica kao pobjednicima takmičenja. U takmičenju je učestvovalo 88.000 ljudi, u želji da dobiju priliku da večeraju i prespavaju u zamku.

Pobijedili su brat i sestra koji su, u odgovoru na nagradno pitanje šta bi rekli Drakuli kada bi ga sreli, opisali kako je njihov djeda Devendra P. Varma, stručnjak za engleske gotske priče i legende o vampirima, posjetio tu tvrđavu 1971. godine.

Kanađani Robin i Tami Varma stigli su u zamak u Karpatima kočijom, u predvečerje Noći vještica, a dočekao ih je Dakre Stoker, čukununuk Brama Stokera, koji je 1897. godine napisao strašan roman o grofu Drakuli. Večerali su pileći paprikaš i pili crveno vino, uz zvuke gudačkog kvarteta, prije nego što su legli u mrtvačke sanduke obložene crvenim somotom, ali san im nije dolazio na oči.

Cijele noći je ledeni vjetar zavijao oko gotskog utvrđenja u Transilvaniji koje je inspirisalo legendu o Drakuli, ali to Robinu Varmi, doktorantu političkih nauka, nije toliko smetalo da zaspi koliko neprestano čavrljanje njegove sestre.

„Stavio je poklopac preko sanduka da bi mogao da zaspi. Nije više mogao da me sluša kako pričam”, ispričala je njegova sestra Tami Varma.

Goste iz Kanade u zamku je prestrašio misteriozni zvuk.

„Imali smo snažan osjećaj da hodnicima zamka hodaju neki nevidljivi gosti. Ipak, preživjeli smo do izlaska sunca”, rekla je Tami Varma.

Sajt „Airbnb”, koji se bavi rezervacijama turističkih lokacija, 17. oktobra je objavio konkurs čiji su pobjednici proveli noć u Drakulinom dvorcu, a od učesnika konkursa je traženo da iskoriste svoj „vampirski duh” i zamisle šta bi rekli grofu Drakuli kada bi ga sreli.

Gostima je, kada su ostali sami poslije večere, omogućeno da legnu u mrtvačke sanduke, baš kao što je i grof Drakula radio u strašnom romanu koji je tu legendu učinio popularnom, s tim da su im, ukoliko im to bude isuviše jezivo, na raspolaganju bili i kreveti.

Ovaj zamak je poznat po vezi sa Vladom, princom koji je zaista tamo živio u 15. vijeku i imao okrutan običaj da svoje žrtve probada koristeći kolac, što je bila inspiracija za priču o grofu Drakuli.

Drakulin zamak je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Rumuniji, sa više od 630.000 posjetilaca godišnje, a u njemu niko nije prespavao još od 1948. godine.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Magazin, Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 20:02h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

Skip to content