Foto:Pixabay
Svako ko hrče treba da se konsultuje sa ljekarom jer je hrkanje često povezano sa apnejom, opasnim pauzama u disanju tokom sna koje povećavaju broj otkucaja srca i krvni pritisak, a samim tim i rizik od drugih kardiovaskularnih bolesti.
Kineski istraživači su otkrili da hrana koju svi obično imamo kod kuće može da pomogne kod hrkanja.
Sir snižava pritisak
U studiji objavljenoj u časopisu „Sleep Medicine“, istraživači su zaključili da se rizik od hrkanja i apneje može da smanji konzumiranjem sira.
Sirevi poput čedara, kamembera i gorgonzole smanjuju rizik od razvoja apneje zahvaljujući određenim metaboličkim procesima.
Naučnici iz Narodne bolnice u Kjandongnanu objašnjavaju da sir povećava nivo testosterona, ali i snižava krvni pritisak.
Visok krvni pritisak nije samo moguća posledica već i uzrok apneje. Sve u svemu, potrošnja sira je uticala na nivoe 23 od 44 analizirana biomarkera, što je potencijal za dalja istraživanja, prenosi Živim.hr.
Šta još može da pomogne?
I neki mali trikovi mogu da smanje rizik od hrkanja: spavanje na boku, ako spavate na leđima, stavite jastuk ispod leđa.
Idealna temperatura u sobi u kojoj spavate je 14 do 18 stepeni.
Najbolje je ne jesti prekasno i izbjegavati tešku hranu, a savjetuje se i izbegavanje alkohola. Tu su i flasteri za nos, ali i razni uređaji koji pomažu pri pravilnom disanju. Takođe je preporučljivo smanjiti višak tjelesne težine.
Izvor:DAN