NPCG: Požar na teritoriji opštine Mojkovac još nije lokalizovan, zatražena pomoć i Vojske

Radio Titograd

09.04.2024, 13:57h

2 min

Već treći dan Vatrogasna služba Opštine Mojkovac, Služba zaštite NP Durmitor i mještani pokušavaju da lokalizuju požar koji je izbio u mjestu Stupsko polje.

Požar je primijećen u nedjelju (7. aprila 2024.) i od juče su nepovoljne vremenske prilike izazvane vjetrom uticale na širenje požara koji je ugrozio granični pojas NP Durmitor, ali i okolinu, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Izvor: NPCG

 

“Naši zaposleni su danima na terenu sa minimalnim sredstvima za gašenje požara, pa samim tim rizikuju svoje zdravlje i život. Direktorat za vanredne situacije MUP-a je reagovao u nedjelju i poslao kanader, međutim ovdje je potrebna duža i temeljnija intervencija iz vazduha jer je teren nepristupačan i vatra se brzo širi. Ugrožen je biljni i životinjski svijet nacionalnog parka. Apelujem i pozivam državne organe i službe da nam pomognu jer je riječ o požaru koji prijeti da će progutati ogromna prostranstva u parku i van njega”, poručio je direktor NP Durmitor Pero Popović.

Izvor: NPCG

 

Pored Ministarstva unutrašnjih poslova Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore obratilo se za pomoć i Vojsci Crne Gore.

Nacionalni park Durmitor apeluje na sve vlasnike imovine, mještane i posjetioce da se uzdrže od paljenja trave, grana i ostalog materijala.

Izvor: NPCG

 

Praksa paljenja može štetiti biodiverzitetu nacionalnih parkova i narušiti prirodne vrijednosti parka, ali i ugroziti zdravlje ljudi i nanijeti štetu njihovoj imovini, navode iz NPCG.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 09:12h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 08:53h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 08:48h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 07:36h

Skip to content