NESTVARNA priroda Jonskog ostrva: Ljeto na KRFU sa agencijom “Gallileo”

Radio Titograd

22.06.2018, 00:00h

5 min

Omiljeno ostrvo svih zaljubljenika u grčku mitologiju, pješčane plaže, tirkizno plavo more i sredozemnu klimu, je jedinstveni Krf, koji predstavlja savršenu destinaciju za odmor u toplim ljetnjim mjesecima.

 

 

Foto: itaka.it

Na obostrano zadovoljstvo putnika, već 13 godina unazad, ovo putovanje organizuje turistička agencija „Gallileo“, koja ove godine svoje putnike vodi na neke nove i atraktivnije plaže, uz nezaobilazan i kvalitetan noćni provod.

Putovanje u trajanju od fenomenalnih devet dana se organizuje 13. i 27. jula, a za one koji na odmor kreću u avgustu mjesecu, tu su čak tri termina: 3., 10. i 17. avgust, što je sjajna prilika da ovo ljeto provedete otkrivajući istoriju i prirodne ljepote Krfa. Noćna vožnja autobusima visoke turističke klase agencije „Gallileo“ preko Albanije, garant je udobnog putovanja do feribrota u luci Igumenica, odakle slijedi plovidba do ostrva u trajanju od 1h 45min.

Postoje dvije pretpostavke o tome kako je Krf dobio ime. Prema grčkoj mitologiji ostrvo je dobilo ime po nimfi Kerkiri, ćerki riječnog boga Asopa, koju je oteo Posejdon, Dok je druga pretpostavka i po mnogima tačnija vezana za prevod riječi sa grčkog, gdje Krf označava „greben pun vrhova“.

Foto: itaka.pl

Po dolasku na ostrvo, slijedi fenomenalan panoramski obilazak starog grada, u kojem će putnici agencije „Gallileo“ nesumnjivo uživati. Tokom istorije na Krfu su izgrađene dvije tvrđave: Stara i Nova tvrđava.

Najočuvanija vizantijska tvrđava u Grčkoj je Stara tvrđava, koja datira iz 10. vijeka. Na glavnom ulazu u tvrđavu postojao je drveni most koji se noću podizao, a danas je na njegovom mjestu drveni most koji trvđavu spaja sa najvećim trgom Esplanadom. Na vrhu utvrđenja se nalazi kula sa satom i svetionik iz 1882. godine, a u njenom južnom dijelu se nalazi anglikanska crkva Svetog Аorđa, koja je za potrebe engleskog vojnog garnizona izgrađena 1840. godine. Sjajan pogled na okolinu sa tvrđave idealan je trenutak da fotoaparatom zabilježite divne predjele Jonskog ostrva.

Svojim izgledom će vas oduševiti i Nova tvrđava, remek djelo vojne arhitekture iz 16. vijeka, koji danas predstavlja prostor u kojem se održavaju razne kulturne manifestacije. Nakon obilaska tvrđava, imaćete priliku da posjetite spomenik – Enozis, posvećen ujedinjenju Jonskih ostrva sa Grčkom koji se desio 1864. godine.

Foto: wikimedia.org

Obilazak Krfa ne bi bio potpun ako se ne posjete vjerska zdanja poput crkve Svetog Spiridona, zaštitnika grada. Prema predanju Sv. Spiridon je u nekoliko navrata spasavao ostrvo od epidemije bolesti i osvajača, tako da je najčešće muško ime na ostrvu Spiridon ili skraćeno Spiros, upravo njemu u čast.

Velelepni ostatak britanske vladavine na Krfu je svakako palata Svetog Mihaila i Svetog Аorđa, koja će vas fascinirati svojom arhitekturom i predivnim vrtom ispred palate u kojem se nalazi statua lorda Adama Frederika. Engleski guverner je dao izuzetan doprinos razvoju Krfa izgradnjom 11 km dugačkog vijadukta, kojim se dovodila pijaća voda u grad.

Foto: vipgeo.ru 

Nakon čekiranja u hotelu sa tri zvjezdice, putnici će imati priliku da uživaju u kupanju u kristalno čistom moru, na plaži Royal Baths Mon Repo.

Treći dan upoznavanja Krfa, agencija „Gallileo“ vas vodi na fenomenalni izlet na Paleokastricu, na sjeverozapadnoj obali ostrva. Predivne uvale za kupanje kao i obližnje morske pećine u stijenama, raj su za avanturiste i ljubitelje prirode. Na Paleokastrici u zelenom okruženju se nalazi istoimeni manastir koji je sagrađen davne 1225. godine, a današnji izgled uobličen je između 18. i 19. vijeka.

Večernja vožnja na kraju izleta biće upotpunjena obilaskom vidikovca Kanoni, sa kojeg će putnici moći da uživaju u spektakularnom pogledu na manastir Panagia, Vlahema i legendarno ostrvo Pontikonisi ili Mišje ostrvo. Prema legendi Pontikonisi je nastao kada je grčki Bog Posejdon pretvorio Odisejev brod u stijenu, kako bi osvetio sina Polifema, kojeg je Odisej pri povratku na Itaku oslijepio.

Foto: pixabay.com

Uživanje u jednom od najvećih zabavnih vodenih parkova u Grčkoj Aqualandu, rezervisano je narednog dana ljetovanja sa agencijom „Gallileo“. Brojni tobogani i bazeni, kako za djecu tako i za odrasle, ispuniće dan avanturama koje ćete dugo pamtiti.

Petog dana nezaboravnog ljetovanja, putnici će imati mogućnost da uživaju u pogledu i predanjima o predivnom zdanju Ahilion, raskošnom dvorcu u neoklasicističkom stilu, koji je austrijska carica Elizabeta, žena Franja Josifa, posvetila glavnom junaku Ilijade- Ahilu, čijoj se hrabrosti neizmjerno divila. Dvorac je podignut 1890. godine, i predstavlja jedno od najposjećenijih zdanja na Krfu, a osim svoje arhitekture, cvijeće i rastinje u vrtu ispred dvorca, kao i dvije statue Ahila, oduzimaju dah svojom ljepotom brojnim turistima.

U poslijepodnevnim časovima agencija „Gallileo“ vas vodi na plažu Glifada, na kojoj su osim kupanja aktuelne brojne druge aktivnosti poput odbojke na pijesku, ronjenja, a možete isprobati i vožnju bicikla na vodi.

Foto: greekguide.com

Narednog dana u okviru ponude agencija „Gallileo“ organizuje izlet, tokom kojeg će putnici biti u prilici da posjete nekadašnje ribarsko selo, a danas nezaobilazno turističko mjesto na Krfu – Sidari. Neobično isklesane stijene zajedno sa pješčanom plažom čine svojevrsan kanal, koji je nazvan „kanal ljubavi“. Prolaz kroz jednu od njih je tunel ljubavi, a vjeruje se da par koji plivajući prođe kroz tunel ostaje zauvijek zajedno, što je izazov samo za hrabre parove jer je voda previše hladna.

Pretposljednjeg dana putovanja, možete se odlučiti za krstarenje istočnom obalom ostrva, tokom kojeg ćete uživati u mirisu čempresa i mora, kao i pogledu na plaže Barbati, Nisaki, Kalami, Kuloura, a avanturisti među vama i u kupanju u egzotičnim uvalama.

Foto: enwikipedia.org

Upoznavanje istorije koja se odigrala na tlu Krfa, bilo bi nepotpuno bez posjete muzeja – Srpske kuće, koji je posvećen stradanju srpske vojske tokom Prvog svjetskog rata. U okviru izleta organizovan je i transfer brodićem do ostrva Vida na kojem se nalazi Mauzolej – kosturnica sa posmrtnim ostacima srpskih vojnika.

Nakon izleta putnici će poslijepodnevnim kupanjem ili individualnim obilascima moći još jednom da „utvrde“ sve ljepote ostrva, fotografišu se još negdje ili počaste sebe nekim suvenirom koji će ih sjećati na nezaboravne dane provedene u neponovljivim predjelima Krfa.

Pred vama je ponuda u čak pet termina tokom ljetnih mjeseci koja se ne smije propustiti, a koja garantuje pregršt lijepih uspomena, fotografija, a zašto tome ne dodati i znanja koja se najlakše usvajaju kroz putovanja.

Foto: griekenland-flydrive.nl

Polasci su sigurni i uz mogućnost plaćanja na rate u dogovoru sa agencijom „Gallileo“. Rezervišite mjesto već za 13. jul po sjajnoj cijeni aranžmana u iznosu od 280 eura, dok cijena za aranžmane u drugim terminima jula i avgusta iznosi 310 eura.

Za sve dodatne informacije, agenciju “Gallileo” možete kontaktirati na brojeve telefona: 020/229-590, 068/029-178, putem društvenih mreža, ili direktno posjetiti njihove prostorije, na adresi – Bulevar Džordža Vašingtona u Podgorici.

Podijeli na:

Magazin, top2

04.06.2023. u 16:13h

Titogradske vijesti, top2

04.06.2023. u 16:00h

Extra +, Titogradske vijesti, top1

04.06.2023. u 15:37h

Titogradske vijesti, top2

04.06.2023. u 12:39h

Skip to content