Mask “dobija opkladu” – najveća baterija na svijetu uskoro gotova

Radio Titograd

24.11.2017, 00:00h

< 1 min

Kolosalna litijum-jonska baterija koju pravi kompanija „Tesla“ ulazi u završno ispitivanje, što znači da će Ilon Mask „dobiti opkladu“ da će baterija biti gotova u roku od 100 dana.

Instaliranje najveće baterije na svetu – sistema “Powerpack”, kapaciteta 100 megavata – završeno je u Džejmstaunu, u Južnoj Australiji.

Premijer ove savezne države Džej Vederhil, potvrdio je da je kompanija Ilona Maska postavila sistem koji će biti spojen sa vetroelektranom “Neoen's Hornsdale” u blizini Džejmstauna, lociranog tri sata vožnje od Adelejda, glavnog grada Južne Australije koja je suočena s ozbiljnim energetskim problemima.

Vederhil je istakao da će baterija od 100 megavata sada biti napajana energijom i za par dana testirana kako bi se obezbedilo zadovoljavanje svih regulatornih zahteva tržišta i državne vlade.

„Dok drugi samo razgovaraju, mi realizujemo naš energetski plan, čineći Južnu Australiju  samoodrživijom. Pružićemo rezervnu snagu i pristupačniju energiju stanovnicima narednog leta“, objasnio je premijer.

Kompanija „Tesla“ uključila se u ovu priču posredstvom sada već poznate opklade njenog izvršnog direktora i tvorca Ilona Maska u martu ove godine.

Naime, Mask je na Tviteru rekao da će sistem biti instaliran i u funkciji u roku 100 dana od potpisivanja ugovora, u protivnom će sve uraditi besplatno. A procenjuje se da baterija košta oko 65 miliona australijskih dolara (50 miliona američkih dolara).

Zvanično će biti predstavljena sledeće nedelje.

izvor: RTS

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

02.12.2022. u 11:13h

Sport, Titogradske vijesti, top2

02.12.2022. u 11:04h

Sport, top2

02.12.2022. u 11:00h

Skip to content