Marković: Epidemija velikog kašlja traje od novembra, moguće posljedice kod beba do godinu

Radio Titograd

28.02.2024, 11:39h

< 1 min

Foto: Screenprint Gradska RTV

 

Bolest velikog kašlja najteže posljedice ostavlja kod male djece, kod kojih je najbitnije da se pravovremeno krene sa vakcinacijom, upozorava epidemiolog Instituta za javno zdravlje Darinka Marković u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

” Od novembra aktuelna je epidemija velikog kašlja u Crnoj Gori. Trenutno imamo 688 oboljelih kod kojih je potvrđena infekcija velikog kašlja.Najveća stopa obolijevanja je u Podgorici, zatim slijede Danilovgrada i Cetinje. Molimo i apelujemo putem medija da stanovništvo postupa u skladu sa preporukama. Sve roditelje koji imaju malu djecu da ne odlažu vakcinaciju iz bilo kojih drugih razloga osim iz medicinskih razloga “, ističe Marković.

Kada je u pitanju veliki kašalj trude se, kako navodi, da zaštite taj najmlađi dio populaciju, djecu koja su mlađa od jedne godine odnosno od šest mjeseci.

” Naš cilj je da u ovom trenutku zaštitimo najmlađe i da se ovo ubuduće ne dešava. Kada je u pitanju pertusis, vakcinacija djeteta počinje sa dva mjeseca. Druga doza se daje u četvrtom mjesecu, treća u šestom. Revakcina se vrši u drugoj godini života i pred polazak u školu “, kazala je ona.

Ono što se sada dešava, a izazvano je pojavom virusa u epidemijskoj formi, pokušaće da riješe tako što če ubrzati vakcinaciju djece počev od drugog mjeseca.

” Davaćemo im vakcine sa kraćim razmakom, nećemo ih vakcinisati sa drugom dozom u četvrtom, nego u trećem mjesecu, a sa druugom umjesto u šestom u četvrtom mjesecu. I to upravo da bi što prije omogućiće zaštitu najranjivijih “, kazala je ona.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content