Grčkom nekada hodali krokodili, kobre i džinovski gušteri

Radio Titograd

11.01.2018, 00:00h

2 min

Krokodili, kobre i džinovski gušteri veličine komodskih zmajeva, koji se nazivaju varani, nekada su gmizali grčkim obalama Vardara i obitavali na ostrvu Evija prije devet do 18 miliona godina, pokazuju najnoviji zaključci studije o fosilnim ostacima.

Tim naučnika sa univerziteta iz Torina i Frajburga, na čelu sa paleontologom Jorgosom Jorgalisom, ispitao je okamenjene ostatke krokodilskih zuba koje je u Aliveriju na Eviji pronašao tim sa Univerziteta „Utreht“, prenosi ANA.

Pršljen kobre koji su pronašli istraživači

Pršljen kobre koji su pronašli istraživači

Riječ je o nekim od najstarijih krokodilskih fosila ikada nađenih u Grčkoj, a u istoj oblasti pronađeni su i fosili kameleona jedinstvenih u toj zemlji, kao i zmija, guštera, kornjača i žaba, rekao je Jorgalis, koji je članak o fosilima objavio u časopisu Istorijska biologija.

Kako objašnjava, na području Evije je u prošlosti klima bila veoma topla i vlažna, pa je najvjerovatnije ta oblast podsjećala na džunglu, dok je, s druge strane, okolina reke Aksios – što je grčki naziv za Vardar – ličila na savanu i nju su naseljavale kobre i džinovski gušteri prije oko devet miliona godina.

Jorgalis ističe da su to prvi fosili guštera i zmija koji su identifikovani u okolini rijeke Vardar (Aksios), gdje su naučnici dosad pronalazili pretežno fosile sisara kao što su čovjekoliki majmuni, lavovi, hijene i antilope.

 

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.03.2023. u 20:17h

Sport, top2

29.03.2023. u 19:15h

Skip to content