DRAGULJ Sredozemnog mora: Zakoračite u NOVU GODINU na MALTI sa turističkom agencijom GALLILEO

Radio Titograd

07.12.2018, 00:00h

5 min

 

Sjaj praznične euforije svoj puni izražaj dobija kada se nađemo na nekoj novoj destinaciji, među ljudima drugačije kulture i običaja, a upravo proslava Nove godine predstavlja idealan početak za „otvaranje“ vaše putničke sezone.

 

 

Foto: insider.corinthia.com

Za kraj ove i početak 2019. godine, turistička agencija „Gallileo“ je pripremila fenomenalan aranžman za Maltu, u trajanju od pet dana. Čarter let do sunčane zemlje u srcu Mediterana, garantuje udobnu vožnju do destinacije koja će ispuniti vaša očekivanja u svakom pogledu. Let je planiran iz Tivta, pa će tako putnici iz Podgorice imati obezbijeđen prevoz do aerodroma u Tivtu.

Nakon slijetanja na aerodrom glavnog grada Malte, Valete, slijedi njen obilazak koji će vas zadiviti svojom istorijom, kulturom i umjetnošću. Valetu su osnovali Malteški vitezovi Svetog Jovana, a grad je dobio ime po vitezu Žanu dela Valeti. Šetnjom kroz uske uličice uvjerićete se koliko je bogata prošlost Malte, a o tome svjedoče brojna istorijska utvrđenja i zdanja kojima Valeta obiluje.

Foto: britannica.com

Razgledanje grada iz XVI vijeka počinje odlaskom do nekadašnjeg odbrambenog bedema La Valete, a danas parka Baraka, sa kojeg se pruža veličanstveni pogled na najveću prirodnu luku Malte i tri istorijska poluostrva. Ovo je savršeno mjesto za fotografisanje i uživanje u „morskom“ vazduhu, uz priču vodiča o velikoj opsadi Malte koja se desila 1565. godine. Šetnja se nastavlja između romantičnih palata od kojih je barokna palata Auberge de Castille danas sjedište premijera Malte.

Dolaskom do centralne šetališne ulice, uživaćete u pogledu na Kraljevsko pozorište, katedralu posvećene Svetom Jovanu Krstitelju u kojoj se nekada nalazila ikona Filermosa, a koja i dalje u katedrali ima svoj oltar. Preporuka je da obiđete i unutrašnjost katedrale koja po mišljenju mnogih ima jedan od najljepših enterijera crkava na svijetu. U katedrali se takođe nalazi i monumentalna Karavađova slika „Odsijecanje glave Jovanu Krstitelju“.

Foto: malta.com

Mali predah tokom obilaska grada iz XVI vijeka možete napraviti u čuveni Caffe Cordina, koji je smješten u staroj palati a nadaleko je čuven po izvrsnoj kafi i kolačima.

Foto: tripadvisor.com

Slobodno vrijeme možete upotpuniti posjetom brojnim muzejima koji svjedoče o 7.000 godina dugoj civilizaciji, ali i u degustaciji specijaliteta malteške kuhinje.

Nakon prvog dana razgledanja Valete, smještaj za drage putnike agencije „Gallileo“ obezbijeđen je u turističkom naselju St. Julian's. Večernje sate možete iskoristiti upoznavajući moderni dio Valete, koji se ogleda u brojnim izvanrednim restoranima, kafićima i klubovima koje karakteriše mediteranska atmosfera.

Drugi dan putovanja sa agencijom „Gallileo“ obuhvata cjelodnevni obilazak ostrva. Posjeta Vitoriosi-u, jednom od tri istorijska grada, gdje su malteški vitezovi imali svoje lađe i crkve prije izgradnje Valete, oduševiće vas lavirintom uskih ulica koje su često nezaobilazan „detalj“ na fotografijama brojnih turista.

Izlet se nastavlja do Moste, grada u sjevernom dijelu Malte, u kojem se nalazi Crkva sa trećom najvećom kupolom na svijetu, a kojoj je zanimljivosti radi, tokom bombardovanja ostrva u II svjetskom ratu bomba njemačkog bombardera probila kupolu, ali srećom nije eksplodirala.

Nakon Moste razgledanje ostrva se nastavlja posjetom Mdini ili „Gradu tišine“ kako ga još nazivaju, koji je star oko 5.000 godina. Mdina je nekada bila prijestonica Malte i jedan je od najljepše utvrđenih gradova na svijetu. Obožavaoci američke serije „Igre prijestola“ sigurno će prepoznati neke kadrove u ovom gradu, jer je eksterijer grada bio fantastična scenografija za potrebe snimanja. Inače, u Mdini žive najbogatije porodice, uglavnom potomci malteških vitezova.

Foto: easyjet.com

Za kraj izleta turistička agencija „Gallileo“ vas vodi u slikovito ribarsko mjesto Marsaxlok, koje ima luku, brojne restorane sa ribljim specijalitetima i riblju pijacu koja je turistima uvijek na usluzi. Fotogeničnost mjesta idealna je za bilježenje trenutaka odmora i prepuštanju neobičnoj ljepoti Marsaxlok-a.

Foto: myguidemalta.com

Nakon izleta slijedi povratak u Valetu i doček Nove godine, a za sjajnu atmosferu će se pobrinuti brojni klubovi u svojim aranžmanima koji se nalaze u neposrednoj blizini hotela. Na vama je da odaberete. SREĆNA NOVA GODINA!

Prvi dan Nove godine možete isplanirati kako vama odgovara, šetnjom kroz postprazničnu Valetu, šopingom koji ćete obradovati sebe i vama drage ljude i naravno degustacijom slanih i slatkih delikatesa uz obavezne kafe napitke.

Narednog dana u okviru prazničnog programa agencije „Gallileo“ moći ćete da posjetite egzotično ostrvo Gozo, inače omiljeno izletište maltežana. Prema legendi na ovom ostrvu je živjela Kalipsa, nimfa iz grčke mitologije koja je na Gozu držala Odiseja zatočenog deset godina. Ostrvo je poznato i po megalitskom hramovnom kompleksu Džgantija, sagrađenom tokom mlađeg kamenog doba, i koji zajedno sa piramidama i Stounhendžom predstavljava najstarije građevine izgrađene ikada, koje još uvijek postoje.

Foto: srwikipedia.org

Glavni grad ostrva je Viktorija kojeg krase katedrala i zidine Citadele sa koje će te upijati ljepotu u pogledu na cijelo ostrvo. 

Peti dan novogodišnjeg  putovanja sa agencijom „Gallileo“ moći ćete da upotpunite krstarenjem po jednoj od najljepših luka Malte. Fotografije sa 90 minutnog krstarenja mnogima predstavljaju i najljepši dio putovanja, međutim imajući u vidu da je cijelo ostrvo jedna nestvarno lijepa destinacija za svakog turistu, sigurni smo da će i „pogled“ sa vode na okolinu ostrva ostati svima u divnom sjećanju.

Slobodno vrijeme do odlaska na aerodrom savršena je prilika da se obiđe još neko mjesto u Valeti koje tokom pet dana nijeste upoznali, da kupite još nešto od suvenira i tako zaokružite sjajan utisak o Malti.

Foto: worldtravelguide.net

Sa turističkom agencijom „Gallileo“,  sve destinacije ćete iskusiti na pravi način, kako kroz istorijske, kulturne i umjetničke fakte posredstvom vodiča, tako i kroz puni doživljaj modernog stanja zemlje u kojoj boravite, ovog puta o Malti.

Cijena i više nego povoljnog aranžmana agencije „Gallileo“ u trajanju od pet dana je 495 eura, plus aero takse. Sasvim dovoljan razlog da rezervišete vaše mjesto i u Novu 2019. godinu uđete bogatiji za jedno malteško iskustvo odnosno putovanje.

Za sve dodatne informacije, agenciju “Gallileo” možete kontaktirati na brojeve telefona: 020/229-590, 068/029-178, putem društvenih mreža, ili direktno posjetiti njihove prostorije, na adresi – Bulevar Džordža Vašingtona u Podgorici.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 12:27h

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 10:43h

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

23.09.2023. u 08:49h

Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 08:46h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 08:42h

Skip to content