5 najvećih grešaka koje radimo s frižiderom, a nijesmo ni svjesni

Radio Titograd

14.12.2017, 00:00h

3 min

Kada odlažemo hranu u frižider obično ne razmišljamo kako može uticati na drugu hranu, do kad joj je pravi rok trajanja i hoće li se pokvariti.

Tome možete lako doskočiti ako pratite ovih 5 pravila organizacije frižidera koje je za FEMAIL objasnio stručnjak u kompaniji  Mitsubishi Electric, Jean-Marc Adele.

1. Voće i povrće držimo zajedno

Bezbroj posebnih pregrada u frižideru treba maksimalno iskoristiti i obavezno razdvojiti voće i povrće jer voćke ubrzavaju truljenje ostale hrane. 

 

Foto: Dreamstime

 

– Zrelo voće proizvodi etilen, koji može ubrzati kvarenje druge hrane. Koristite dio za smrzavanje, ladice za sireve za tačno to za što su namijenjeni kako biste bili sigurni da su vaše namirnice što svježije što mogu biti – objašnjava Adele.

2. Meso i morski plodovi stoje na gornjoj polici

Ova praksa može imati vrlo loše posljedice na druge namirnice u frižideru.

 

Foto: Dreamstime

 

Šunke, kobasice, svježe meso i plodove mora treba stavljati na najdonje police u frižideru. Ako to ne napravite, krv s mesa može kapati na drugu hranu i tako je zaraziti salmonelom ili drugim bakterijama, upropastiti namirnice i na kraju  vas zaraziti – objasnio je Adele. 

BEZ PEČENJA Kuglice od ostataka materijala za kolače – krema, biskvita…

Lako kvarljive namirnice, odnosno one kratkog roka trajanja, najbolje bi bilo držati na -3 stepena kako bi se duže održale i lako odmrznule. 

3. Sve je nepregledno

Veliki problem kod spremanja namirnica je i način na koji ih sortiramo. Često ćemo iz prodavnice bez razmišljanja kupljene namirnice samo staviti na police u prednji red ne gledajući što imaju iza, a zbog toga će i često kupiti namirnice koje već imaju kod kuće, ali ih nisu vidjeli u frižideru.

 

Foto: Dreamstime

 

– Namirnice gurnute u zadnji red teško se vide i zbog toga imaju najveću šansu da se pokvare i uzrokuju kvarenje i druge hrane – objasnio je Jean-Marc.

4. Ne razmišljamo o ostacima hrane

Nakon prefinog božićnog ručka sigurno će ostati i malo mesa i priloga, salata na koje većina ljudi zapravo ne računa.

– Previše puta se nakon cjelodnevnog druženja i jedenja raznih slastica ostaci samo pospreme u frižider i na njih se zaboravi. Na taj način bacamo puno hrane koja se mogla pojesti dan poslije – priča Jean-Marc.

 

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Napominje da je najbolje da se ostaci pospreme u posudice i čvrsto zatvore kako bi duže ostali svježi te da ih se stavi u odmah u prednji red – na taj način je velika vjerojatnoca da će se pojesti, a ne baciti.

 

5. Frižider je pretrpan

Jedan od glavnih uzraka kvarenja hrane u frižideru je povišena temperatura koja nastaje zbog pretrpanosti namirnicama pa ih on ne može pravilno ohladiti

 

Foto: Thinkstock

 

– Nikad nemojte stavljati previše namirnica u frižider, već kod kupnje razmišljajte o mjestu u hladnjaku. Hladni zrak treba cirkulirati kroz njega, a ako imate puno teglica , narezaka i boca to će biti izuzetno teško – napominje Adele.

 

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 12:56h

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 12:33h

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 12:27h

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 10:43h

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

23.09.2023. u 08:49h

Skip to content