Utakmica Bugarske i Mađarske će se igrati u Sofiji bez prisustva publike

Radio Titograd

14.11.2023, 17:15h

3 min

Saga oko organizacije utakmice između Bugarske i Mađarske u pretposljednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo dobila je epilog – meč će se igrati u Sofiji bez prisustva publike.

Duel je zakazan za četvrtak u 18 sati, dok će se istog dana od 20.45 u Podgorici sastati Crna Gora i Litvanija. Mađarima je za plasman na EP dovoljan bod iz duela s Bugarskom i Crnom Gorom.

Zbrka oko okršaja Bugarske i Mađarske nastala je nakon što je Bugarski fudbalski savez (BFS) 6. novembra objavio kako im je Evropska fudbalska federacija (UEFA) uputila pismo u kojem se preporučuje da se kvalifikacioni meč 16. novembra premjesti na stadion ,,Hristo Botev“ u Plovdivu.

Navodno, razlog za takvu odluku bio je što su u Uefinom sektoru za bezbjednost procijenili da se radi o meču visokog rizika i da postoji ,,najava masovnih nereda i ozbiljne opasnosti po javni red“, pa je nakon

zatraženog zvaničnog stava bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova i BFS, a nakon dodatne komunikacije sa mađarskim Savezom, odlučeno da se igra u Plovdivu, naveo je tada BFS.

Promijenjen je i termin meča (oba duela grupe trebalo da se igraju u 20.45), pa je početak utakmice u Plovdivu bio zakazan za 18 sati (19 po lokalnom) ,,kako bi se gosti iz Mađarske odmah nakon meča vratili u domovinu“.

Međutim, saga je time tek počela jer gradonačelnik Plovdiva nije dozvolio da se utakmica igra u tom gradu zato što se na stadionu ,,Koleža“ izvode građevinski radovi.

Proteklih dana pojavila se informacija da bi meč mogao da bude ,,prebačen“ u Krdžali, ali u tom gradu nema hotela visoke kategorije, a problem je i udaljenost najbližeg aerodroma.

Kao domaćin utakmice pominjao se i Razgrad, gdje je Crna Gora gostovala u martu, čak je postojala i opcija da se meč ne odigra i Mađari dobiju službenim rezultatom.

Predsjednik Bugarskog fudbalskog saveza Borislav Mihajlov poručio je da se utakmica mora odigrati jer im u suprotnom prijeti žestoka kazna od strane Uefe, dok su oni koji kritikuju rad Saveza poručili kako je ,,prevladao strah od slobodnog izražavanja mišljenja“, aludirajući na to da je stvarni razlog prvobitne odluke da se meč igra iza zatvorenih vrata

taj što se u BFS plaše protesta navijača i kritika, a ne potencijalna opasnost zbog suboba navijača dvije reprezentacije.

Na kraju, mađarski Savez (MLSZ) je potvrdio da će se meč igrati u Sofiji bez prisustva publike i izrazio razočaranje postupcima kolega iz Bugarske.

– Stav našeg Saveza je da je ponašanje bugarskog Saveza bez presedana, neozbiljno i nesportsko. Ovo je neviđena situacija u međunarodnom fudbalu. Na zahtjev bugarskog saveza, UEFA je prošle sedmice prvi put promijenila lokaciju utakmice, a danas drugi put i naredila da se utakmica odigra iza zatvorenih vrata. Važno je naglasiti da, prema pravilima, UEFA ima pravo da donese takvu odluku u vanrednoj situaciji, kao što je bezbjednosni rizik, a gostujući savez nema pravo veta na takvu odluku. Imajući u vidu navedeno, mađarski savez je protekle sedmice pokušao da postupi na sportski način, a iako se – prevashodno zbog navijača naše reprezentacije – nije složio sa kasnom promjenom mjesta, a posebno sa odlukom o zatvorenim tribinama, morao je da ih prihvati i nije komentarisao događaje u javnosti – naveli su iz MLSZ.

Mađari su u saopštenju naveli da je ponašanje Bugara neprihvatljivo.

– Sada, kada je nekoliko dana prije utakmice nastao potpuni haos oko mjesta održavanja, mora se jasno reći: ono što je savez organizator uradio posljednjih sedmica je bez presedana, potpuno neopravdano i ozbiljno nesportski. Ovako ne možete organizovati ni porodični odmor, a kamoli međunarodnu fudbalsku utakmicu sa ozbiljnim ulogom, koja uključuje mnogo ljudi i interesuje milione gledalaca. Bugarski savez je i Uefu i nas doveo u nemoguću situaciju, iskoristivši činjenicu da obje organizacije imaju na umu sportski duh i u svakom slučaju nastoje da se pitanje plasmana na Evropsko prvenstvo riješi na terenu – saopšteno je iz MLSZ.

– Na osnovu pravila, situacija je jasna: da naša reprezentacija ne otputuje na mjesto utakmice koje je sada određeno, izgubila bi meč bez igre, što je neprihvatljiva opcija za sve Mađare koji vole fudbal. Zbog toga se MLSZ prilagođava odluci i naš tim kreće sjutra u Sofiju, a u četvrtak će, uz podršku navijača koja će se osjetiti izdaleka, učiniti sve da izbori za plasman na Evropsko prvenstvo – naveli su iz Fudbalskog saveza Mađarske.

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 09:15h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 09:12h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 08:37h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:37h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:34h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:30h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:26h

Skip to content