ZVUČI NEMOGUІE… ALI NIJE: Džoni Štulić ima novi album. I naravno, ne samo jedan…

Radio Titograd

20.02.2018, 00:00h

2 min

Branimir Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen

Branimir Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen

Iako se Džoni Štulić zarekao da će gitara i mikrofon ostati prošlost, posvećujući se prevođenju i pisanju knjiga, na YouTube kanalu pod pseudonimom Petrović Petar počeo je još 2011. da objavljuje nove muzičke albume, neobične koliko je neobično sve vezano za njega.

Rezultat njegovog višegodišnjeg spisateljskog opusa, nakon što se povukao u Holandiju i raskrstio sve veze, nalik je na njegove muzičke godine, kada je izbacivao dvostruke, trostruke i četverostruke studijske i koncertne albume, pa je u razdoblju od 1980. do ’88. objavio 8 albuma, bez kompilacija, sa ukupno LP 15 ploča.

Dakle, izabrana pisana dela Branimira Štulića sadrže 14 knjiga i oko 7.000 stranica, od čega su jedanaest knjiga prevodi uglavnom klasičnih antičkih književnih i istorijskih djela, dok su tri o njegovoj muzičkoj karijeri, poetici i svetonazorima.

Branimir Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen

Branimir Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen

Rokerska nostalgija njegove fanove drži neprekidno, nebrojeni maštaju da će se i on jednom “ukazati” negde uživo, ali Štulić se muzici vratio na sebi svojstven način.

Tako je pre nekoliko dana na YouTube kanalu pod pseudonimom Petrović Petar objavio novi album “Odeon”. Sadrži 36 instrumentalnih tema odsviranih uz akustičnu i električnu gitaru, a u rasponu su od domaćin tradicionala (Ima dana kada ne znam šta da radim, Stade se cveće rosom kititi, Moja mala nema mane ili nešto što je davno obrađivao, kao Klinčec stoji pod oblokom i Jovano Jovanke), preko svetskih tradicionala (La kukarača, Kaljinka, Čoček) do world klasika (La paloma, Zorba, Čardaš) i jednu njegovu autorsku, – “Dalekometnik”.

POGLEDAJTE OVDE

Nekako je većini promaklo da je isti dotični Petrović Petar na istom kanalu, u leto prošle godine, objavio “Branimir Štulić svira uspešnice”.

Trideset je pevanih ‘uspješnica’ u 98 minuta trajanja albuma i među njima su ”Noćas mi srce pati” (Toma Zdravković), ”Pijem da je zaboravim” (Hašim Kučuk Hoki), ”Ko te ima taj te nema” (Zvonko Bogdan), ”Vlajna” (Predrag Živković Tozovac), ”Uzmi sve što ti život pruža” (iz repertoara Gvozdena Radičevića i Tozovca), ”Sliku tvoju ljubim” (Toma Zdravković)… te pred sam kraj ”Ne daj se Ines”.

POGLEDAJTE OVDE

Muzički povratak Štulić je počeo, saznaje se kad se prođe kroz arhivu kanala, u stvari puno ranije, 2011. godine, snimajući “singl” s pjesmama ”Mi nismo sami” grupe Film i ”Ako možeš zaboravi” Bijelog dugmeta, a onda 2013. objavljuje ”Gozbu” u čak tri dela – sa autorskim materijalom!

 

 

 

 

 

Potom slede ”Voštane figure”, ”Već viđeno”, ”Zakuska”, ”Protuletje”… 12 albuma na kojima Štulić svira sve i svašta, od pesama iz Azrinog opusa, svetskih rok klasika, tradicionala…

Među novijima, iz prošle godine su ”Vrla magija” i ”Branimir Štulić svira starke”, na kojem su fanovi opet došli na svoje – s kolekcijom Azrinih ”starki” kao – Provedimo vikend zajedno, Meni se dušo od tebe ne rastaje, Poljubi me, Bankrot mama, Gracija, Žena drugog sistema, Obrati pažnju na posljednju stvar…

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.06.2023. u 13:40h

Titogradske vijesti, top2

04.06.2023. u 12:39h

Titogradske vijesti, top2

04.06.2023. u 11:45h

Titogradske vijesti, top2

04.06.2023. u 11:39h

Titogradske vijesti, top2

04.06.2023. u 11:33h

Titogradske vijesti, top1

04.06.2023. u 09:14h

Skip to content