Zelenski traži sastanak Savjeta Ukrajina-NATO zbog PVO-a; Šef IAEA: Opasno smo se približili nuklearnoj nesreći

Radio Titograd

17.04.2024, 07:23h

2 min

Foto:Guliver

 

Kijev inicira sazivanje sastanka Savjeta Ukrajina-NATO zbog sistema protivvazdušne odbrane, saopštio je predsjednik Volodimir Zelenski. Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi upozorio je da smo se zbog udara na elektranu u Zaporožju opasno približili nuklearnoj nesreći. Francuska neće zvati Vladimira Putina na 80. godišnjicu obilježavanja iskrcavanja saveznika u Normandiji, ali hoće Rusiju.

Pooštrena mobilizacija u Ukrajini

Predsjednik Volodimir Zelenski pooštrio je mobilizaciju u Ukrajini. Potpisao je zakon kojim je spuštena starosna granica sa 27 godina, pa će poziv za mobilizaciju dobijati muškarci od 25 do 60 godina.

Umjesto vojne obaveze, uvodi se osnovni vojni rok za građane od 18 do 25 godina.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije kaže da će Zelenski novim zakonom “dokrajčiti Ukrajince”.

Vladimir Putin nije mijenjao zakon, ali se bavio dobrovoljcima u Ruskoj gardi koji učestvuju u Specijalnoj operaciji. Potpisao je Ukaz kojim im se regulišu isplate naknada.

Rješavajući pitanje mobilizacije, Zelenski nije okončao probleme. Zbog gorućeg, nedostatka protivvazdušnih sistema, zatražio je sastanak Savjeta Ukrajina-NATO.

U video poruci građanima poručuje da traži sastanak zbog zaštite neba Ukrajine, snabdijevanja PVO relevantnim sistemima i raketama.

Moskva i Kijev se danima optužuju u Savjetu bezbjednosti UN zbog navodnih međusobnih udara na Zaporošku, najveću nuklearku u Evropi, a u prepirku su se uključile i Sjedinjene Američke Države.

“Opasno smo se približili nuklearnoj nesreći”, upozorava šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi.

Posebno naglašava da su posljednja tri napada na elektranu od 7. aprila – bila nepromišljena i opasna.

O “pravednom miru” za Ukrajinu u Pekingu su razgovarali kineski predsjednik Si Đinping i njemački kancelar Olaf Šolc.

Si predlaže četiri principa za rješenje krize. Prvi, uzdržavanje od traženja sebičnih ciljeva. Drugi, ne dolivati ulje na vatru. Treći, suzdržavati se od daljeg zaoštravanja tenzija i posljednji smanjenje negativnog uticaja na svjetsku ekonomiju.

Francuska neće zvati šefa Kremlja Putina na proslavu 6. juna povodom obilježavanja 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, ali hoće Rusiju, saopštili su organizatori.

Putin, kako kažu, nije pozvan zbog ruskog agresorskog rata u Ukrajini.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

30.05.2024. u 18:02h

Skip to content