Zavod za hitnu medicinsku pomoć dobio sanitetsko vozilo iz projekta EU

Radio Titograd

27.07.2023, 11:53h

2 min

Foto: Zavod za hitnu medicinsku pomoć

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić predao je ključeve novog sanitetskog vozila rukovodiocu jedinice Zavoda zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Bijelom Polju.

Kako je saopšteno iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, sanitetsko vozilo obezbijeđeno je iz Projekta 88 Evropske unije, u kome učestvuje i Zavod za hitnu medicinsku pomoć, uz podršku Ministarstva zdravlja. Projekat se, dodaju, odnosi na pružanje pomoći u slučaju nuklearno – hemijsko – biološkog akcidenta. Vrijednost vozila je 53.850 eura bez PDV-a.

Ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić, zahvalio je partnerima iz EU na pomoći i istakao značaj pripremljenosti sistema zdravlja za eventualne krizne situacije.

“Takođe podrška i pohvale za Zavod za hitnu medicinsku pomoć i direktora Nikovića, koji sa svojim timom uspješno vodi projekat i stvara uslove da naš Zavod bude prva ustanova koja će biti opremljena za adekvatno reagovanje u vanrednim situacijama koje se odnose na hemijsko biološko radiološke i nuklearne akcidente”, kazao je Šćekić.

On je izrazio nadu da će se sanitetsko vozilo koje je dobila jedinica u Bijelom Polju što manje koristiti ali i da će u slučaju potrebe ono značajno olakšati rad medicinskim ekipama koje su često na terenu i obavljaju najvažnije zadatke u zaštiti zdravlja onih kojima je pomoć najpotrebnija.

“Naša je želja da nam ova oprema nikada ne zatreba i vjerujemo da će tako i biti, ali je uvijek bolje biti spreman na potencijalne prijetnje i brzu reakciju ako do krize dođe. Za zdravstvenu sigurnost naših građana važna je spremnost. Upravo nas ovakvi projekti čine sigurnijim”, zaključio je Šćekić.

Vozilo je Zavodu isporučio Naučno-tehnološki centar u Ukrajini. Iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori poručili su da novo sanitetsko vozilo, nabavljeno u okviru projekta, predstavlja ključnu prekretnicu u jačanju sposobnosti Crne Gore za reagovanje u slučaju katastrofa i hitne medicinske pomoći.

“Najsavremenije vozilo hitne pomoći biće isključivo posvećeno CBRN hitnoj medicinskoj upotrebi, jačajući kapacitet Centra za obuku u slučaju katastrofa i hitne medicinske pomoći u Crnoj Gori. Obezbjeđivanjem ove esencijalne CBRN opreme, STCU ima za cilj da podrži unapređenje nacionalnih i regionalnih institucija za obuku i pružalaca nacionalnih službi hitne medicinske pomoći”, saopštili su iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Prim. Mr sci. Dr med. Vuk Niković istakao je značaj pomoći partnera iz Evropske unije.

“Obnova voznog parka je jedan od prioriteta da bi usluga hitne medicinske pomoći bila adekvatna i na vrijeme. Približavanje standardima Evropske unije je prioritet menadžmenta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. Zavod postaje jedina zdravstvena ustanova koja učestvovanjem u projektu EU P88 i nakon realizacije istog postaje jedina zdravstvena ustanova koja će imati obučen kadar i opremu za rekaciju u hemijsko – biološki – nukleranim radiološkim akcidentima”, poručio je direktore Zavoda dr Niković.

Zavod će, kako najavljuju, iz Projekta 88, uz podršku Ministarstva zdravlja, dobiti i opremu za CBRN zaštitu, kao i opremu za trening. Time će uskoro postati prva zdravstvena ustanova u Crnoj Gori koja posjeduje opremu za CBRN zaštitu. U sklopu projekta obučeno je pet instruktora (dva doktora specijaliste urgentne medicine i tri tehničara) za obuku u slučaju Hemijsko Biološko Radiacionog akcidenta.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:42h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 14:06h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 12:44h

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

22.09.2023. u 11:45h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 11:40h

Skip to content