WORLD MUSIC ALBUM GODINE: “TRI PISMA IZ SARAJEVA” GORANA BREGOVIІA U IZDANJU CROATIA RECORDSA!

Radio Titograd

29.12.2017, 00:00h

2 min

“Tri pisma iz Sarajeva” / “Three Letters from Sarajevo” naziv je sjajnog novog studijskog albuma Gorana Bregovića u izdanju  Croatia Recordsa. Posvećen Sarajevu, a namijenjen cijelom svijetu, ovaj izuzetan album donosi nam muzicku priču ispričanu u saradnji s izvrsnim internacionalnim muzičkim imenima kao što su Asaf Avidan, Rachid Taha, Riff Cohen, Zied Zouari, Gershon Leizerson, Sifet & Mehmed, Bebe i Mirjana Nešković. Album se očekivano nalazi na World Music listi najprodavanijih albuma na iTunesu u SAD-u kao i na samom vrhu liste najprodavanijih međunarodnih izdanja na američkom Amazonu.

“Tri pisma iza Sarajeva” album je koji ujedinjuje i šalje poruku mira i uzajamnog razumijevanja, a Goran Bregović i njegov Orkestar za svadbe i sahrane muzikom  su obuhvatili bogatstvo različitih kultura, identiteta i stilova – tri tradicije, hriršćanska, židovska i muslimanska, ravnopravno se isprepliću kroz različite orkestracije i sjedinjuju na alegorijskoj razini gdje Sarajevo stoji u centru kao mjesto koje živi svu dijalektiku suživota navedenih religijskih tradicija. I upravo je to muzikom maestralno preneseno u pisma iz “balkanskog Jeruzalema” napisana Bregovićevim prepoznatljivim jezikom koji je svoje novo oživotvorenje pronašao u saradnji s izvođačima različitih kulturnih pozadina.

Kao što su Bizant, Otomansko Carstvo i Austro-Ugarska Monarhija ostavili pečat na Sarajevo tako je i svaki od Bregovićevih suradnika ostavio svoj pečat u njegovom pismu upućenom svijetu, u pismu kojim se poziva na poštovanje različitosti, prihvaćanje drugosti i iskren suživot – jer različitost oplemenjuje! Svaka od pjesama na albumu priča svoju priču te se spajaju u različitosti koju Bregović svojim stvaralaštvom aktivno promoviše, a što je prepoznato diljem svijeta. “Made in Bosnia”, “Muslim Letter”, “Jewish Letter”, “Mazel Tov”, “Christian Letter” i “SOS” nazivi su nekih od ukupno 11 pjesama koje će vas odvesti na duhovno putovanje različitim dijelovima svijeta i s kojeg ćete se vratiti bogatiji i oplemenjeniji!

“Tri pisma iz Sarajeva” zaključit će sjajnu diskografsku godinu Croatia Recordsa u kojoj su proslavili 70 godina kontinuiranog ispisivanja priče koja je jednako značajna kao i poruke koje ovaj album Gorana Bregovića, jednog od najvećih umjetnika na ovim prostorima, šalje. 

Podijeli na:

Magazin, top2,

23:15h

Titogradske vijesti, top1

28.11.2023. u 23:06h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 20:45h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 17:50h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 17:33h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 16:09h

Skip to content