(UŽIVO) Suđenje Đokoviću: Nema pritvora, postoje druge opcije

Radio Titograd

14.01.2022, 12:39h

2 min

Foto: KELLY DEFINA/POOL

Novak Đoković je pozvan od imigracionih vlasti Australije da dođe na intervju. Do tada neće biti ponovo zadržavan pritvoru.

Saslušanje najboljeg tenisera svijeta je počelo i možete ga uživo pratiti.

Nikolas Vud, advokat Novaka Đokovića, objasnio je zašto je pravni tim u tolikoj žurbi da se konačno pronađe rješenje: “svaki minut prije nego što turnir počne u ponedjeljak je dragocen”.

Vud kaže da bi sudija Entoni Keli mogao da zadrži predmet u Saveznom okružnom sudu, kako bi spriječio gubljenje vremena prilikom prenošenja predmeta na Savezni sud.

Pred Novakom su tri puta: Dva vode kući a jedan na Australijan open

Prva opcija je najjednostavnija, a to je da se Đoković i njegov pravni tim pomire sa sudbinom, prihvate deportaciju i odu iz Australije. U tom slučaju novaka vjerovatno čeka i trogodišnja zabrana ulaska u Australiju, ali može da prođe i bez toga.

Druge dvije opcije uvažena ili odbijena žalba.

Opet, u slučaju odbijanja žalbe, teniski as će morati da napusti Australiju, ali u tom slučaju gotovo izvjesno će mu biti određena i zabrana ulaska u zemlju tri godine.

Treća opcija je da Nvak i njegovi advokati opet pobijede Australiju.

Advokat tvrdi da ne postoji sukob interesa ni pristrasnost sudije Kelija, uprkos tome što je sudio u ranijem slučaju, jer je drugo ukidanje vize “potpuno odvojen proces” od prvog.

Vud je potvrdio da Novak Đoković nije u pritvoru, i zatražio je od sudije da se ne predlaže novo pritvaranje.

On je okrivio vladu što je donela odluku “nešto posle 18 časova u petak”, četiri dana nakon odluke Federalnog okružnog suda i više od nedjelju dana nakon prvobitne odluke. Takođe se pozvao na pisanje medija o tome da je ministar za migracije Aleks Hok bio opterećen dugim podnescima Đokovićevog tima.

Vud otkriva da je Đokovićev materijal uključivao naučne članke o prirodnom imunitetu i otkriva da je Hok svojom odlukom pokazao da ih nije pročitao.

Sudija Entoni Keli je započeo tako što je ukratko objasnio sve postupke koji su doveli do ove tačke.

On je potom iznio niz zapažanja:

– U hitnim okolnostima, ako je potrebno, stranka može podnijeti zahtjev prije formalnog procesa kojim se pokreće sudski spor;

– Sud može biti spreman da prihvati obavezu strana da će što prije podnijeti i uručiti izjavu koja pokazuje materijalne dokumente;

Sudija Keli je pomenuo i pročitao dokumente koje poseduje: Houkovu odluku o ukidanju Đokovićeve vize, kao i podnesak vlade. On je rekao da postoji i dokument pod nazivom “osjetljivost” koji neće da pročita.

Keli je pomenuo mogućnost da će slučaj biti prebačen iz Federalnog okružnog suda u nadležnost Saveznig suda.

– Iako imam, kako mi se čini, neosporno ovlašćenje da prenesem ovu stvar na drugi sud, to je kvalifikovano zahtjevom… da Savezni sud Australije potvrdi nalog koji izdam.

Sudija Keli je rekao da o tome treba odlučiti sada i da će uputstva preuzeti Savezni sud.

On je primijetio da su strane tokom prethodnog postupka uspjele da se dogovore da očuvaju status kvo, a isto bi moglo biti urađeno i večeras.

Keli je rekao da će sudskim nalogom pozvati Novaka Đokovića na razgovor u subotu.

Nikolas Vud, advokat Novaka Đokovića, zatražio je od suda pravni lijek kojim bi se spriječila njegova deportacija.

On se obavezuje da će podnijeti pismeni podnesak što je prije moguće – sugerišući da će to moći da uradi večeras do 22:15, što je ranije od sudijine ponude.

Novakov advokat je na sudijino pitanje da li je teniser prebačen u pritvor odgovorio odrečno.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:11h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:08h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:03h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 22:57h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 21:04h

Skip to content