Udruženje pravnika: Podržavamo inicijativu NVO u vezi sa Rezolucijom UN-a povodom genocida u Srebrenici

Radio Titograd

17.04.2024, 11:23h

< 1 min

Upravni odbor Udruženja pravnika Crne Gore pozdravio je i podržao inicijativu 35 crnogorskih nevladinih organizacija u vezi sa Rezolucijom Ujedinjenih nacija (UN) povodom genocida u Srebrenici.

“Udruženje pravnika cijeneći činjenicu da se očekuje da Crna Gora 2. maja glasanjem podrži Rezoluciju UN, podržava poziv civilnog društva da Vlada Crne Gore treba da napraviti korak više i da se Crna Gora pridruži grupi od trenutno 18 država svijeta koje su kosponzorisale Rezoluciju”, saopštili su iz tog udruženja.

To smatramo, kako kažu, važnim radi izgradnje mira, suočavanja sa proslošću na Zapadnom Balkanu i poštovanja prema žrtvama genocida. Ovo tim prije što je Skupština Crne Gore 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, a 2021. godine i Rezoluciju o genocidu o Srebrenici

Pomenuta Rezolucija UN, nadovezuje se na Povelju UN, Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, Konvenciju o kažnjavanju zločina genocida, Rezoluciju UN 827 o osnivanju Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, presudu Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. godine kojom je zločin u Srebrenici proglašen genocidom, a do sada su je podržale iz regiona Slovenija i Sjeverna Makedonija.

 

 

Izvor:Antena M

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content