Foto:Shutterstock
Ne morate vježbati tri sata dnevno i jesti samo ribu i povrće kako biste održali svoje srce zdravim. Nekoliko jednostavnih promjena može mnogo pomoći.
Jedna od najlakših stvari koje možete učiniti je da eliminišete (ili strogo ograničite) određenu hranu koja je posebno teška za vaše srce.
Pomfrit i druga pržena hrana
Kada se hrana prži, njen nutritivni sadržaj se mijenja – hrana gubi vodu i uzima masnoću. Naročito u slučaju pomfrita, ulje se često ponovo koristi, što dovodi do gubitka nezasićenih masti i povećanja transmasti. Pomfrit je takođe preliven s puno soli, a visok unos natrijuma je povezan s visokim krvnim pritiskom i povećanjem srčanih bolesti.
Redovna konzumacija pržene hrane povezana je s porastom koronarne bolesti srca, visokog krvnog pritiska i gojaznosti.
Slatka pića i žitarice
Zdjela žitarica i soka za doručak. Gazirani sok uz ručak. Energetski napitak prije teretane. Iznenadili biste se koliko šećera ima u mnogim namirnicama i pićima u kojima često uživamo. Šećer je uzrok debljanja, što može dovesti do visokog krvnog pritiska, dijabetesa i gojaznosti, što je sve loše za vaše srce.
Osim toga, može uticati i na vaše arterije s povećanim nivoom triglicerida i tipom holesterola poznatom kao LDL. Konačno, višak šećera je takođe povezan sa upalom u tijelu.
Bijeli hljeb
Bijeli hljeb sa svojim visokim glikemijskim indeksom i nedostatkom nutrijenata i vlakana u poređenju s opcijama od cjelovitih žitarica, može dovesti do brzih skokova šećera u krvi, otpornosti na insulin i debljanja, što sve povećava rizik od srčanih bolesti i povezanih komplikacija.
Izvor:DAN