Švedski grad uveo dozvolu za prosjačenje

Radio Titograd

15.06.2018, 00:00h

< 1 min

Gradske vlasti mjesta Eskilstuna u Švedskoj usvojile su odluku kojom se prosjaci obavezuju da traže dozvolu, da bi vlasti mogle da imaju uvid u populaciju kojoj je potrebna pomoć.
Švedski grad uveo dozvolu za prosjačenje

Foto: Pixabay (Ben Kerck)
 
Navodi se da je potrebna dozvola od policijskih vlasti za “pasivno sakupljanje novca” u odredjenim zonama. Odluka je usvojena apsolutnom većinom glasova socijaldemokrata, konzervativaca, partije centra i ekstremne desnice. Ekolozi, Partija Levice i demohrišćani su glasali protiv.
 
Kada odluka stupi na snagu 1. oktobra, jedna dozvola koštaće 150 kruna (15 eura), a oni koji je nemaju plaćaće kaznu. 
 
“Ideja nije da se spriječi prosjačenje već da se omogući udruženjima ili službama socijalne pomoći da stupe u kontakt sa osobama koje žive od toga, da vide ko ih na to navodi i ako treba da im pomognu da se vrate u zemlju”, rekao je socijaldemokratski odbornik Džimi Janson.
 
Socijaldemokratski premijer Stefa Leven je ocjenio da je inicijativa interesantna ali je odbacio predlog konzervativaca i ekstremne desnice da se zabrani prosjačenje na nacionalnom nivou. Tekst još treba da odobri nadležni odbor i mogao bi da bude ocjenjen kao neustavan.

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 14:50h

Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 14:01h

Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 13:07h

Skip to content