SREDNJI VIJEK – PUTUJUUІA IZLOŽBA STIGLA U DELTA CITY

Radio Titograd

16.02.2018, 00:00h

< 1 min

Da li poželiš, da, obučen u viteza, stojiš spreman sa mačem u ruci, na bedemima grada koji se upravo priprema za odsudnu odbranu? Da, vješto paleći vatru ognjilom, podgrijavaš kazane pune ulja i melješ žito spremajući neophodne zalihe? Da li možda i danas želiš da pobjegneš na časak iz ove digitalne ere u odjeći četrnaestog vijeka i prošetaš srednjevjekovnim gradom? E pa takav grad postoji. Zove se Kotor, a mjesto koje ti može ispuniti želje je Palata žive istorije koja sa svojom neobičnom postavkom oplemenjuje turističku ponudu drevnog Kotora,  a putujući stigla je do Delta City centra.

Istorija se najčešće zanima za presudne dogadjaje i datume koji su značili prekretnicu u razvoju društva. Istoričare sa razlogom privlače ličnosti koje su uticale na određene epohe. Mi se ovdje, sasvim suprotno, bavimo problemima običnog čovjeka toga doba. Suočavamo se, na zanimljiv način, sa izazovima koji su stajali pred njim, ne trudeći se da ih sagledamo iz svakog ugla i otkrijemo njihove uzroke. Više pokušavamo da ih, doživimo, zajedno sa našim posjetiocima kažu autori izložbe.

Iskusni vodiči će grupama i pojedincima objašnjavati izazove svakodnevnog života. Pokazati kako se pisalo, na vosku i pergamentu ali i štampalo na prvim presama. Daće im priliku da melju zrnevlje, pale vatru, prave užad, ali i brane se od napadača. Upoznače ih sa razvojem oružarstva, i omogućiti da probaju
oklope i razbiju odredjene zablude. Prezentatori nose odjeću i obuću iz srednjeg vijeka koja odražava sudar vizantijskih i mletačkih strujanja na ovim područjima.

Za izložbu su se pripremali godinama, sabirajući eksponate ali i znanje neophodno da posjetiocima pružimo ne samo zabavu, već i autentično edukativno iskustvo koje se naslanja na priznate istorijske izvore..

Podijeli na:

Magazin, top2,

23:15h

Titogradske vijesti, top1

28.11.2023. u 23:06h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 20:45h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 17:50h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 17:33h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 16:09h

Skip to content