ROSU uhapsio pet osoba na sjeveru KiM, Vučić naredio punu borbenu gotovost Vojske

Radio Titograd

28.05.2019, 00:00h

< 1 min

U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici začule su se sirene za uzbunu. Jedinice ROSU upale na teritoriju sve četiri srpske opštine na sjeveru KiM. Uhapšeni pripadnici pogranične policije. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Specijalne i posebne jedinice MUP-a u punoj su pripravnosti, saznaje RTS.

07.38 – Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeno je pet osoba pod sumnjom da su umješane u organizovani kriminal, javlja dopisnik RTS-a.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Аurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU, jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sjever KiM sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsednik Aleksandar Vučić. 

Srbija je pokrenula intenzivne diplomatske aktivnosti, saznaje RTS.

Zapadnim silama je upućena molba da obuzdaju albanske marionete i stavljeno je do znanja da Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje na Kosmetu. 

Od saveznika, Rusije i Kine, očekuje se svaka vrsta pomoći. 

Аurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Kako je dodao, situacija je dramatična.

RTS saznaje da su uhapšeni pripadnici pogranične policije. TV Most javlja da je uhapšen jedan pripadnik KPS-a srpske nacionalnosti u naselju Bošnjačka mahala, u zgradi zvanoj “Beograđanka”. Takođe, u Zubinom Potoku uhapšen je pripadnik KPS-a srpske nacionalnosti. 

Marko Аurić ističe da je potpuno jasno da su ekstremisti u Prištini pribjegli najstrašnijim metodama uz saglasnost međunarodne zajednice i na veliku sramotu Kvinte.

Direktor Kancelarije za KiM, kaže da se ovakav scenario dogodio iako je Beograd pozivao da se on spriječi. Ocjenjuje da to predstavlja igranje sa mirom na teritoriji Kosova.

Kako kaže, Priština ovakvim akcijama ne želi da Srbi više budu na Kosovu i Metohiji. 

Veliki broj građana okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici.  

 

 

Izvor: RTS

Podijeli na:

Magazin, top2

04.06.2023. u 16:13h

Titogradske vijesti, top2

04.06.2023. u 16:00h

Extra +, Titogradske vijesti, top1

04.06.2023. u 15:37h

Titogradske vijesti, top2

04.06.2023. u 12:39h

Skip to content