Rekordna vrednost bitkoina – čak 9.687 dolara!

Radio Titograd

28.11.2017, 00:00h

2 min

Da ste 2010. prodali starog juga za 500 evra i kupili bitkoine, danas bi oni vredeli 400 miliona dolara. Danas je ovaj novac koji nastaje u kompjuteru prvi put probio granicu od 9.000 dolara za jedan bitkoin, tačnije dostigao je vrednost od 9,687 dolara. Od početka godine vrednost mu je porasla deset puta. Sada se mnogi pitaju da li da ulože u bitkoin ili je reč o balonu koji će pući i nestati kao i sav novac uložen u njega.

Virtuelna valuta a posledice stvarne. Iako su mnogi potcenjivali postojanje bitkoina i očekali njegov krah, on je za samo godinu dana mnoge vlasnike te valute učinio bogatašima.

Pripremio Dragan Stojev

Šta je uticalo na njegovu tražnju i eksploziju rasta u 2017? Stručnjaci smatraju da nekim investitorima bitkoin služi kao sredstvo sticanja bogatstva a nekima za očuvanja vrednosti kapitala?

„Imamo primer da će Čikaška robna berza 11. decembra na svom zvaničnom trgovanju uvrstiti i fjučers ugovor na bitkoin“, ističe Aleksandar Zavišić, investicioni savetnik Kapital RS.

Objašnjava da je Čikaška berza najveća robna berza na svetu i izlazi u susret brojnim investitorima ulagačima koji žele da diversifikuju rizik, odnosno da se zaštite od nepredvidivih cenovnih kretanja u bilo kojoj valuti pa i bitkoina.

Bitkoin se može steći takozvanim rudarenjem, umrežavanjem računara kako bi se bitkoin zaradio rešavanjem složenih matematičkih algoritama. Može se zaraditi na berzi kladeći se na njegov rast ili pad, ali i kupovati i prodavati na bankomatima kojih ima i u Srbiji.

„Trenutno u Srbiji bitkoinom možete plaćati ručak u restoranu, možete plaćati piće na nekoliko mesta. Lanac objekata koji će da prihvate bitkoin se širi i moći ćete od turističkih aranžmana i drugih roba da platite na taj način“, navodi softverski inženjer Ivan Аukić.

Da ste na primer pre godinu dana prodali svoj stan za 50.000 evra i kupili bitkoine, danas biste mogli da kupite osam takvih stanova. Međutim, mnogi su poučeni lošim iskustvom propalih štediša Dafiment i Jugoskandik banke pa se pitaju da li je trenutak da ih kupuju ili prodaju.

„Da li je ovo vrh bitkoina, to još uvek ne znamo. Kapitalizcija bitkoina je još uvek relativno mala, tako da u bliskoj budućnosti ne treba očekivati nekakav krah. Izazovi i problemi ipak postoje, naša Narodna banka tvrdi da svi koji se bave kupoprodajom bitkoina to čine na sopstveni rizik“, ukazuje Branislav Jorgić, berzanski stručnjak.

Prvi problem je, dodaje, to što bitkoin nema kontrolu nad emisijom u ovom procesu rudarenja odnos pronalaženja bitkoina.

„Drugi problem je što primalac bitkoina može da bude anonimna ličnost tako da primaoci bitkoina mogu koristiti kriminalne grupe i terorističke organizacije“, napominje Jorgić.

Ipak, svetski ekonomisti polako priznaju da na virtuelne valute treba gledati sa manje podcenjivanja . Problemi koje takve valute mogu izazvati se rešavaće države ali onog trenutka kada te valute počnu da ugrožavaju vodeće svetske valute.

izvor: RTS

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.06.2023. u 16:00h

Extra +, Titogradske vijesti, top1

04.06.2023. u 15:37h

Titogradske vijesti, top2

04.06.2023. u 12:39h

Skip to content