Reagovanje USSCG na saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija

Radio Titograd

23.04.2024, 15:56h

2 min

Zabrinjavajuće je i za javnu osudu saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija da je granski štrajk prosvjetnih radnika vođen „ličnim i političkim interesima” predsjednika Sindikata prosvjete Crne Gore. Umjesto da se izvinu prosvjetnim radnicima zbog činjenice da su na nezakonit i najgrublji način prekršili njihova prava garantovana Granskim kolektivnim ugovorom koji je potpisan od strane ovog ministarstva, isti nastavljaju da koriste rječnik protiv kojeg su se, kako ispada navodno, borili do stupanja na funkcije koje obavljaju. Svaki pokušaj slobodnomislećih i hrabrih građana/ki Crne Gore da se odupru nepravidi, bezakonju, urušavanju vladavine prava i pravne sigurnosti decenijama je, pa i dan danas, osuđen na progon, degradiranje, urušavanje ličnog i profesionalnog integriteta, te na političko etiketiranje upravo od strane onih koji doprinose i uzrokuju naprijed navedene, neprihvatljive pojave.

Ovim podsjećamo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija kao i ukupnu javnost da granski štrajk prosvjetnih radnika nije pokrenuo, niti vodio predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore, već da je odluku o štrajku donijelo rukovodstvo ovog Sindikata, a da je u njemu učestvovalo preko 160 ustanova obrazovanja i vaspitanja u Crnoj Gori. Pokušavajući da političkim etiketiranjem omalovaže predsjednika reprezentativnog i najvećeg granskog sindikata u Crnoj Gori ovo Ministarstvo je poslalo poruku o sebi i vrijednostima koje proklamuje, a koje vrijednosti svakako nijesu demokratske. Upravo je ovaj štrajk, kao legitimno i u demokratskim društvima garantovano pravo zaposlenih, bio odgovor na bezakonje kojim je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija pokušalo da osujeti pravo radnika/ca u prosvjeti na povećanje zarade garantovanog Granskim kolektivnim ugovorom. Stoga, štrajk prosvjetnih radnika/ca nije bio pokušaj blokade obrazovnog sistema, već pokušaj sprječavanja daljeg unižavanja položaja prosvjetnih radnika. Dakle, kada govorimo o blokadi, jedini koji godinama unazad blokiraju zakonske procese jesu predstavnici resornog ministarstva koji svojim nečinjenjem i nepreduzimanjem radnji u cilju poštovanja Zakona o štrajku, u smislu izrade akta o minimumu procesa rada, pokušavaju da osujete, ograniče i obesmisle pravo na štrajk zaposlenima u prosvjeti.

Poštujući slobodno sudijsko uvjerenje, ovoga puta nećemo javno i u pojedinostima komentarisati Presudu o nezakonitosti granskog štrajka prosvjetnih radnika, samo ćemo reći da se sa istom ne slažemo i da ćemo u daljem postupku, koristeći pravna sredstva, tražiti zaštitu ovog fundamentalnog prava vodeći se standardima sadržanim u međunarodnim pravnim aktima i presudama Evropskog suda za ljudska prava.”

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 21:57h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 19:27h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

11.05.2024. u 05:41h

11.05.2024. u 05:41h

Skip to content