Pronađena skulptura glave jednog kralja, ne zna se tačno kog

Radio Titograd

10.06.2018, 00:00h

2 min

Pronađena skulptura glave jednog kralja, ne zna se tačno kog

Foto: AP
 
Ta skulptura je izuzetno rijedak primjer figurativne umjetnosti iz Svete zemlje tokom 9. vijeka prije nove ere – perioda koji se povezuje s biblijskim kraljevima.
 
Skulptura je dobro očuvana, nedostaje joj samo dio brade.
 
Naučnici su sigurni da predstavlja kralja jer ima krunu, ali ne znaju kog, ni kojim kraljevstvom je mogao da vlada.
 
Arheolozi su pronašli tu minijaturnu figuru, pet centimetara visoku, tokom iskopavanja na nalazištu Abel Bet Makah, južno od granice Izraela s Libanom, kraj grada Metule. Nalazište su identifikovali arheolozi u 19. vijeku, u kome je tada bilo selo Abil al Kamh, a grad sličnog imena pominje se u Knjizi kraljeva.
 
U 9. vijeku prije nove ere postojala je Aramejska kraljevina sa sedištem u Damasku na istoku, feničanski grad Tir na zapadu i izraelsko kraljevstvo sa glavnim gradom Samarijom na jugu. U pomenutoj knjizi mesto se pominje na listi gradova koje je napao aramejski kralj Ben Hadad u borbi protiv izraelskog kraljevstva.
 
Skulptura je odmah izložena u Muzeju Izrael u Jerusalimu, a detaljan izveštaj o eksponatu biće objavljen u junskom izdanju žurnala Bliskoistočna arheologija.
 
Kustos muzeja Eran Arije, rekao je da je skulptura jedinstvena jer u Gvozdenom dobu nije bilo figurativne umetnosti, a ova je izuzetnog kvaliteta od fajansa, materijala od kog se izrađivao nakit i figurine ljudi i životinja u drevnom Egiptu i na Bliskom istoku.
 
Frizura misterioznog kralja izgleda slično onako kako su drevni Egipćani predstavljali narode Bliskog istoka, rekla je arheološkinja Naama Jahalom-Mak s Hebrejskog univerziteta.
 
S obzirom da se datum stvaranja skulpture ne može tačno utvrditi, lista potencijalnih kraljeva koje bi mogla da predstavlja je duga, i odgonetanje identiteta liči na igru.
 
Iskopavanja na mjestu gde je glava nađena nastaviće se ovog mjeseca. Za sada se ne zna da li je ona dio veće figure ili je napravljena samo glava.
 
 
Autor: Beta

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 12:33h

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 12:27h

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 10:43h

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

23.09.2023. u 08:49h

Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 08:46h

Skip to content