Foto:Shutterstock
Toksini se definišu kao supstance koje dospijevaju u ljudski organizam ili s stvaraju u njemu, a njihovo prisustvo remeti normalne životne procese i funkcije i izaziva druga oštećenja. U biološke toksine spadaju: zootoksini – životinjskog porekla, fitotoksini – biljnog porijekla, bakteriotoksini – nastaju u bakterijama i mikotoksini – stvaraju ih gljivice. Pored ovoga, naš organizam tokom normalnih i prirodnih metaboličkih procesa stvara nusprodukte koje mora da izbaci napolje. Slobodni radikali su normalni nusproizvodi našeg metabolizma i stvaraju se u našem tijelu na dnevnom nivou. To su visoko reaktivni molekuli sa nesparenim elektronom, koji mogu ozbiljno da poremete strukture bioloških molekula. Mada su toksini u organizmu normalna pojava i uprkos tome što imao sofisticiran i dobro razvijen mehanizam za njihovo odstranjivanje, ipak dplazi do problema. To se dešava iz dva razloga, prvi je to što smo izloženi potpuno neprirodnom (ljudskom rukom ili industrijalizacijom stvorenom) nivou spoljašnjih toksina, za koji naš organizam nije prirodno opremljen. Drugi je da ti tako važni sistemi naše prirodne odbrane (bubrezi, jetra, probavni sistem) u potpunosti zavise od našeg načina života, odnosno od toga koliko taj način života omogućava zdravo funkcionisanje ovih sistema. Toksično okruženje u kome živimo je nešto što u današnje vrijeme prosto mora da se prihvati. U većoj ili manjoj mjeri, zagađena je hrana koju jedemo, voda koju pijemo i vazduh koji dišemo. Možda zvuči strašno, ali je to realnost u kojoj živimo.
Neki od najznačajnijih toksina koji nam dolaze iz životne sredine su dugotrajni organski zagađivači (POC), isparljiva organska jedinjenja (VOC), teški metali i sve vrste pesticida.
Najefikasniji narodni lek za čišćenje tijela
Drastično se povećao rizik kontaminacije hrane i vode stranim materijama zbog povećanog opsega proizvodnje hrane, što je uključilo upotrebu zaštitnih sredstava u poljoprivredi i raznih biostimulatora u stočarstvu. Tu je i veliko zagađenje prirodne sredine, neodgovarajuće rukovanje sirovinama i namirnicama kao i dodatak aditiva u industrijske proizvode.
S obzirom na to da je svaki lijek mač sa dvije oštrice, nije ni čudo što mnogi pribjegavaju alternativnim metodama, a jedna od njih je detoksikacija prirodnim sastojcima.
Lovorov list
Tijelo možete najbolje očistiti od soli uz pomoć infuzije od lovora. Pakovanje od pet grama lovora, prelije se sa 300 ml vrele vode i kuva se pet minuta. Zatim se šerpa u kojoj se kuvala infuzija zamota krpama i ostavi još sat vremena. Pije se toplo na prazan želudac, u malim gutljajima prije ručka. Čišćenje se sprovodi samo 3 dana.
Cvekla
Cvekla podmlađuje svaku ćeliju u organizmu, natapa sadržaj crijeva alkalijama, uklanjajući kisele toksine. Najbolje bi bilo da se jedna velika cvekla izrenda, pa da se prelije sa 100 ml domaćeg jabukovog sirćeta i sve tako ostavi da prenoći. Ujutru na prazan želudac se salata do cvekle jede, a nakon sat vremena se doručkuje. Uveče oko 19 časovase popije 25-procentni magnezijum sulfat. Reakcija je takva da će vam toalet biti potreban nakon pola sata. Preporučuje se da se uveče popije šolja kefira. Ovaj način čišćenja creva sprovodi se samo jednom godišnje.
Crni luk
Skinuti koru s luka, potrebno je 30 grama, pa preliti sa pola litre vode i kuvati pet minuta. Ostaviti da stoji oko sat vremena. Potom procijediti, pa piti po 50 mililitara prije obroka (30 minuta prije obroka). Ovaj čaj se pije mjesec dana, a ako je tijelo mnogo zatrovano toksinima predlaže se čišćenje crijeva nakon dvije nedjelje pauze.
Ljekovita salata
Ova salata uklanja naslage sa debelog crijeva, toksine iz jetre i poboljšava vid. Potrebno je: tri cvekle (srednje veličine), dva crvena luka; maslinovo ulje; jabukovo sirće i so.
Cvekla se oljušti, skuva sa malo soli i isječe na manje komadiće. Zatim se crveni luk isjecka i pomiješa sa cveklom. Doda se maslinovo ulje i još malo soli. Ova salata može da se jede svakodnevno, a njeno blagotovorno dejstvo ćete osjetiti vrlo brzo.
Izvor:DAN