Preporuke za zaštitu od velikih hladnoća

Radio Titograd

26.02.2018, 00:00h

2 min

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Preporuke vezano za zaštitu od velikih hladnoća koje su posljednjih dana najavljuju, a očekuju se i u  narednim danimadanima  pred nama, evo  šta može nepovoljno uticati na zdravlje i prouzrokovati  promrzline, posebno kod hroničnih bolesnika, djece i starijih ljudi.

Promrzline prvo zahvaćaju nos, uške i prste, ali pravilnim postupanjem i pripremom mogu spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te vremenske pojave mogu prouzrokovati 

Ne izlaziti rano ujutro i ne ostajati dugo na otvorenom

Kod niskih temperatura treba izbjegavati izlazak rano ujutro.

Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti preporučuje se da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kada su temperature vrlo niske. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropustan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka. Obvezni su kapa, šal i rukavice

Ako već morate izaći, a temperature su niske, glava se treba zaštititi kapom, ruke rukavicama,  a usta prekriti šalom kako bi spriječili direktno udisanje hladnog vazduha. Važno je da je obuća topla i komotna, bez visokih peta. Visoka peta umara, kao i potpuno niska obuća.

Takođe se preporučuje da se na otvorenom ne ostaje dugo.

Posebne mjere opreza za starije građane

Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Takođe, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

Doktori  upozoravaju da se pri uzimanju tečnosti  naročito preporučuju topli napici i  da se izbjegavaju alkohol i kofein.

Starije osobe s vremenom gube mogućnost osjećaja promjena temperatura pa im se osim praćenja vremenske prognoze preporučuje i da imaju termostat u kući.

Građanima se preporučuje i da budu u kontaktu sa starijim članovima porodice.

“Starije su osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati lične podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona”,.

Što se kaže kod nas u Crnoj Gori ,,ZLU NE TREBALO “

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 12:33h

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 12:27h

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

23.09.2023. u 10:43h

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

23.09.2023. u 08:49h

Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 08:46h

Skip to content