Podgorica pruža ruku velikom Cukeru: Svjetska zvijezda je u našem dvorištu, cilja se najbolji nastup ikada

Radio Titograd

24.06.2023, 08:36h

5 min

Cukero otvara City Groove 2. jula

Otvoreni tereni “Bemax” arene u Podgorici 2. jula biće poprište istinskog muzičkog spektakla na kom bi, ako se obistine prognoze, Crnoj Gori mogle da pozavide i mnogo razvijenije sredine.

Zahvaljujući festivalu City Groove, čije je osmo izdanje na programu od 2. do 4. jula, u naš glavni grad stiže velikan svjetskog glasa, italijanska superzvijezda Cukero (Zucchero).

Koncert čovjeka čije je ime zlatnim slovima upisano u istoriju svjetske scene zakazan je za 21 čas (ulaznica 15 eura, sviraće i domaći Milky Wave i Kukavice), ali ako pitate čelnike festivala – može sve početi i sjutra.

Ovogodišnje izdanje je potpuno spremno – za CdM govori direktor festivala Dragan Bulajić.

Cukero jeste glavna zvijezda, ali vrijedi pomenuti i ostale aktere.

Noć kasnije na binu će Parni valjak (ulaz 10 eura, za zagrijavanje će se pobrinuti cetinjska Prizma) prvi put sa Igorom Drvenkarom u ulozi pjevača, a 4. jula se bina festivala “seli” u Kolektor (besplatan ulaz), gdje će glavnu riječ imati Lehar (tu su i domaći producenti Buba i Lerb2b).

Očekivanja su, iskren je Bulajić, najveća moguća, a publici su ponuđeni i određeni paketi ulaznica, o čemu se mogu informisati na zvaničnim stranicama festivala na društvenim mrežama ili ovdje.

“Vrijedno smo radili i očekujemo najbolje izdanje do sad. Znam da će konačan sud dati publika. Mi smo uradili sve što smo mogli. Za sad prodaja ide dobro. Ove godine smo prvi put uveli i online prodaju, tako da već možemo sa sigurnošću kazati da ćemo imati posjetioce iz Njemačke, Holandije, Austrije, Slovenije…”, zadovoljan je Bulajić pripremnim dijelom.

U odnosu na nekoliko prethodnih izdanja primjetan je zaokret u pogledu odabira izvođača, pa možemo reći da se festival vraća korijenima i onom dobrom, starom modelu.

Sa ranijeg izdanja festivala City Groove
Sa ranijeg izdanja festivala City Groove

Festival je živa stvar, kao i muzička scena – obrazlaže prvi čovjek festivala ovu odluku.

“Novi stilovi dolaze i odlaze. Mi svoju misiju ostvarujemo. Kao što smo najavili, ove godine smo razdvojili izdanje na City binu (otvoreni tereni Bemax arene) koja će biti sviračka, i Groove binu (Kolektor) koja će biti rezervisana za DJ-ing. A svaki novi koncert je nova lekcija. Trudimo se da nam nijedan ne postane rutina, da svu strast koju imamo prema muzici prenesemo ljudima koji dođu. Na kraju, sve završi na ocjeni posjetilaca. To vam je kao kad najbolji kuvar na svijetu sprema jelo. Petoro ljudi se oduševi, a dvoje kaže – ‘Meni i nije nešto'”, povlači Bulajić zanimljivu paralelu.

Dragan Bulajić
Dragan Bulajić

Cukero je, čast svim ostalim akterima, za koplje ispred svih.

Pitanje je da li će Crna Gora ove sezone imati jače muzičko ime, da ne pominjemo Podgoricu.

Da je Cukero jedan od najvećih na svijetu, podsjeća nas Bulajić, dovoljno govori podatak da ne postoji velikan sa kojim nije sarađivao.

Tu su, recimo, Sting, Klepton, Pavaroti, Bočeli, BB King

Nedavno je na Sanremu najavljen spektakularno, kako i dolikuje muzičaru koji je prodao više od 60 miliona nosača zvuka u karijeri.

Lansirao je zvjezdanu pjesmu “Baila Morena”, osvajač je 17 domaćih i svjetskih priznanja na osnovu broja prodatih albuma, bio je nominovan za Gremi…

Priča u vezi sa njegovim dolaskom u Podgoricu je dugo aktuelna, a otegla se zbog korone, rata.

No, konačno će biti realizovana.

Izdanje 2021. otkazano je zbog korone, a 2022. njegov dolazak je zakočilo to što su Podgorica i City Groove bili na dijelu turneje koja je obuhvatala Ukrajinu, prisjeća se Bulajić.

“Sigurno da ove godine Crna Gora neće imati veće ime na muzičkoj sceni. Pregovori su davno završeni, ovo odlaganje nas je zbližilo i sad je komunikacija skoro drugarska. Onog momenta kad potpišemo ugovor, mi postajemo dio iste ekipe i svi radimo da nastup bude najbolji ikad. Mi sad već sami komuniciramo sa najvećim svjetskim agencijama. Iza nas su nastupi Simple Mindsa, Boba Sinklera, Stereo MC-ja, grupa Kocheen, Morcheeba… Stekli smo renome i agenti znaju za nas, tako da je i Cukerova agencija već znala sa kim razgovara. Vjerujemo da ćemo nastaviti da rastemo i radimo najveće koncerte”, ponosan je Bulajić na sve što je festival postigao dosad.

Lijepo je vidjeti City Groove i Podgorici na listi Cukerovih nastupa.

Nažalost, ne možemo reći da je publika položila ispit kada smo u svom dvorištu imali neka od imena koja je Bulajić pomenuo, pošto je publika zakazala.

A post shared by Zucchero Sugar Fornaciari (@zuccherosugar)

 

Jesmo li svjesni kakav nam velikan stiže i koliko značajno za grad i državu može biti da konačno pošaljemo lijepu sliku u svijet?

“Sve ste sami kazali. Velika muzička imena su bili naši gosti. Ne znam šta je pravi razlog. Mi se svake godine nadamo da će se nešto promijeniti i znamo da hoće. Nigdje na svijetu ne možete gledati Cukera za 15 eura, osim kod nas. Vi ovakvim tekstovima, mi organizacijom reklamiranjem i promocijom, ali je sve na kraju odluka posjetilaca, da li će prošetati do obale Morače i vidjeti i čuti jednog od najvećih na svijetu ili se prepustiti rutini”, poruka je Bulajića.

Sea Dance, za koji Bulajić napominje da je uvezeni festival, ove godine neće biti održan u Buljarici.

Festivalsko crnogorsko nebo se poprilično zatreslo zbog toga, pa se tako, makar na osnovu dosadašnjih prilika, priča opet orijentiše na centar države, kao nekada, kada su dominirali Podgorica i Nikšić.

A post shared by Zucchero Sugar Fornaciari (@zuccherosugar)

 

Postoje li izgledi i očekivanja da će u skladu sa tim i pomoć predviđena za domaće priče sa najvećih zvaničnih adresa biti još adekvatnija?

“Od prve godine pomenuti festival prate kontroverze. Vidim da su sad završili u nekoj diskoteci na Krku, bez onih famoznih milijardi dohotka lokalnoj zajednici. A kad su domaći festivali u pitanju, nema pomaka. Neke ad hoc pomoći Vlade nekima od nas samo zaliječe rane ili izazovu zavist ostalih. Nema strategije, nema dogovora. Neki konkursi koji su tu – tek mogu da zadovolje formu, ništa više od toga. Kad prođe sezona pokušaću da razgovaram sa zvaničnicima, da organizujem neku tribinu ili okrugli sto. Ima potencijala, ima puno mladih i kreativnih ljudi, ali se mora raditi strateški, na duge staze”, konstatuje Bulajić.

Parni valjak; Foto: Domagoj Kunić
Parni valjak; Foto: Domagoj Kunić

City Groove je postavio brojne standarde kada je riječ o angažmanu svjetskih muzičkih zvijezda, za koje u posljednjih nekoliko godina možemo reći da u širokom luku zaobilaze Crnu Goru, dok su redovni gosti komšiluka.

Plan i strategija su ključni, tvrdi Bulajić, te nudi konkretan primjer.

“Da bismo imali nekog izvođača kao Cukera na festivalu sljedeće godine, mi već sad moramo početi pregovore, moramo ponuditi uslove, a to je jako teško sa ovog tržišta”, navodi Bulajić.

“Vidite turneju Coldplaya, stadioni poput ‘Kamp Noua’ (prim.aut. Barselona) su rasprodati po četiri ili pet puta. Ali je to dogovoreno i plaćeno godinu i po ili dvije ranije. Kazao sam vam da imamo komunikaciju sa najvećim agencijama, svi nam redovno šalju podsjetnike koji su sastavi na turneji sljedeće godine, koje termine bi mogli dobiti, ali… Šta da ponudimo? I kad se pojave neki budžeti, obično se pozivaju agencije iz susjednih država”, teškog srca priznaje Bulajić.

Ipak, optimizam ne jenjava.

“Da nije tako, ne bismo imali ovogodišnje izdanje festivala, davno bih odustao. Mi ćemo dati sve od sebe, a nadamo se da će neko jednog dana saslušati i da nećemo samo gledati u tuđe dvorište”, završna je poruka Dragana Bulajića.

Danilo Brajković

Izvor:CDM

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 09:15h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 09:12h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 08:37h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:37h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:34h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:30h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:26h

Skip to content