Novi detalji istrage: Rasvijetljeno ubistvo Radovana Matovića, potraga za Miloradom Žugićem

Radio Titograd

11.07.2019, 00:00h

3 min

 

Crnogorski istražitelji su nakon skoro tri i po godine prikupili dokaze koji nesumnjivo ukazuju da iza ubistva Novljanina Radovana Matovića stoji njegov prijatelj iz Nikšića Milorad Žugić (50), koji je bio nastanjen u Novom.

Kako Pobjeda saznaje, inspektori su nakon dugotrajne i detaljne istrage došli do materijalnih dokaza koji ukazuju da je Žugić u noći između 20. i 21. februara 2016. godine pozvao tefenom Matovića, dogovorio sastanak sa njim i nakon toga ga ubio.

MATERIJALNI DOKAZI

Istražitelji su ovaj slučaj zaokružili nakon dobijenih nalaza iz Forenzičkog centra, analize listinga telefonskih komunikacija žrtve i osumnjičenog i iskaza nekolicine svjedoka. Opsežna istraga sektora kriminalističke policije i inspektora za najteža krivična djela nakon tri godine i pet mjeseci rezultirala je zaokruživanjem ovog slučaja i podnošenjem krivične prijave protiv Milorada Žugića jer dokazi kojima istražitelji raspolažu nesumnjivo ukazuju da je on odgovoran za likvidaciju.

Istražnom timu je od samog početka istrage u fokusu Milorad Žugić jer je odmah nakon ubistva napustio Crnu Goru, ali taj podatak nije bio dovoljan da se okrivi i dovede u vezu sa ubistvom Matovića. Materijalni dokazi počeli su da „isplivavaju“ tokom višegodišnje istrage i jedini pravac bio je ka Žugiću.

POLICIJSKI DOSJE

Prema saznanjima Pobjede, Matović i Žugić su poznati istražiteljima kao bezbjednosno interesantne osobe.

Sudeći po operativnim saznanjima policije, obojica su bliska kavačkom klanu, ali su inspektori isključili da je motiv sukob sa zaraćenim škaljarskim klanom. I žrtva i ubica su poznati kao ulični prodavci droge, što je, kako se sumnja, motiv ovog zločina. Milorad Žugić se, kako policija sumnja, osim poslova s drogom, bavio i zelenašenjem.

Radovan Matović je javnosti poznat zbog sumnje da je 2003. godine pokušao da ubije policajca Radomana Lutovca u hercegnovskom naselju Čela.

Kasnije je oslobođen optužbi. Više godina je proveo u zatvoru i protiv njega su podnijete krivične prijave za brojna krivična djela. Matović je posljednjih godina bio zakupac ugostiteljskog objekta u Herceg Novom, kao i parking mjesta u blizini gradske luke.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, ubistvo su rasvijetlili službenici Sektora kriminalističke policije i Centra bezbjednosti Herceg Novi i tim za rasvjetljavanje teških krivičnih djela.

– Policija je, radeći na rasvjetljavanju ubistva R. M, preduzela niz aktivnosti koje su dovele do identifikovanja M. Ž. Na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela radio je i tim za rasvjetljavanje teških krivičnih djela iz oblasti krvnih delikata koji je u oktobru prošle godine formirao direktor Uprave policije – saopšteno je iz policije. Matović je ubijen u noći između 20. i 21. februara 2016. godine u Аenovićima.

POTRAGA

Tijelo je pronađeno 21. februara u njegovom vozilu, u uličici koja spaja magistralu i priobalni put. Policija je o tome obaviještena oko 11 sati. Matović je pronađen u autu s povredama od vatrenog oružja. Iz policije su kazali da su nakon počinjenog krivičnog djela obavili uviđaj, kojim je rukovodio nadležni tužilac, a tokom kojeg su izuzeti tragovi i predmeti koji su upućeni u Forenzički centar radi vještačenja. – Policija je, radi rasvjetljavanja ubistva, sprovela kriminalističku obradu nad više lica i preduzela niz operativno-taktičkih i tehničkih mjera i radnji koje su dovele do identifikovanja lica osumnjičenog da je izvršilo navedeno krivično djelo – kazali su iz policije.

Oni dodaju da je prioritet u radu Uprave policije preduzimanje radnji na sprečavanju i rasvjetljavanju najtežih krivičnih djela protiv života i tijela. Policija je protiv Žugića državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici podnijela poseban izvještaj, kao dopunu krivične prijave prethodno podnijete po nepoznatom izvršiocu, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

– Osumnjičeni M. Ž. je trenutno nedostupan nadležnim pravosudnim organima Crne Gore. Slijedi preduzimanje potražnih aktivnosti i na međunarodnom nivou u cilju lociranja i lišenja slobode ovog lica – saopšteno je iz policije.

 

 

 

Izvor;antenam.net

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:23h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:20h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:16h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 17:03h

Skip to content